Kanaaldijk-Zuid in Heino ‘overrompeld’ door zonneparkplannen

PowerField wil zonnepark van circa veertien hectare realiseren; omwonenden verenigen zich

HEINO – Niet alleen de plannen voor het zonnepark bij landgoed de Vlaminkhorst in Heino zorgen voor beroering; inmiddels is ook bekend geworden dat het bedrijf PowerField een zonnepark van dik veertien hectare (volgens de gemeente om precies te zijn 14,2 hectare bruto) aan wil leggen bij de Kanaaldijk-Zuid in Heino. Diverse bewoners van de omgeving zijn niet blij, voelen zich overrompeld en niet gehoord.

Foto: Het zicht op de beoogde locatie vanaf de overkant van het kanaal

Ze hebben zich dan ook verenigd in een werkgroep, die volgens initiatiefnemer Gert Dijkhuis inmiddels 24 leden telt. Begin maart stuurden ze al een brandbrief naar de gemeenteraad. Het zonnepark moet voor een duur van maximaal 25 jaar komen te liggen in het gebied tussen het Overijssels Kanaal en de Slikkebaardweg/Hillebrandsweg. De vergunningsaanvraag stond vorige week in dit blad.

Volgens Dijkhuis werd eind 2019 een klein aantal bewoners door PowerField uitgenodigd voor een informatieavond. Daarna volgde een tweede bijeenkomst voor dezelfde bewoners. “Tijdens deze bijeenkomst zijn private toezeggingen gedaan”, schrijft de werkgroep in de brandbrief. “Het zonnepark wordt onttrokken aan het zicht door het plaatsen van een hek met een groenstrook; voor de Kanaalzone is gekozen, omdat dit de wens van de gemeente zou zijn.”

In een brief naar de werkgroep schrijft de gemeente dat het de bedoeling was om een extra bijeenkomst te organiseren met de werkgroep en PowerField. Die kan echter in verband met het coronavirus niet doorgaan. Inmiddels heeft PowerField een site geopend voor omwonenden: staging2.powerfield.nl/heino. Alleen dienen ze zich dan wel eerst te registreren. PowerField wil volgens de gemeente nog verder met de omwonenden in gesprek over de wensen en behoeften van de buurtbewoners en/of hoe daaraan tegemoet kan worden gekomen. Ook moet bekeken worden hoe de buurt kan meeprofiteren. Het bedrijf stelt voor dit op korte termijn middels een conference call te doen.

Maar toch is de gang van zaken volgens Dijkhuis enkele betrokken omwonenden in het verkeerde keelgat geschoten. “Sommigen hebben uit de krant moeten vernemen dat PowerField al een vergunning had aangevraagd. Ze dachten nog steeds dat ze eerst zouden worden gehoord. Wij zijn hierdoor genoodzaakt om in een latere fase bezwaar en beroep aan te tekenen tegen de vergunningsaanvraag. Dit lijkt ons niet wenselijk.”

Afbreuk

De werkgroep is van mening dat een zonnepark van dik veertien hectare afbreuk doet aan het landschappelijke karakter van het gebied, dat voornamelijk bestaat uit weidegrond met houtwallen en bosjes. “Het plaatsen van een groenstrook kan daar nagenoeg niets aan veranderen”, zo schrijft de werkgroep in de brandbrief. “Naast afbreuk van het landschappelijk karakter zullen ook de woningen in de directe omgeving in waarde dalen. Immers het wonen in een buitengebied wordt vervangen door een gebied met de uitstraling van een industrieterrein.” Direct aanwonende Hans Wunderink is dan ook allesbehalve blij. “Mijn uitzicht wordt aangetast”, vertelt hij. “Ik heb al gezegd: koop mij maar uit! PowerField heeft beloofd een taxateur te sturen. Maar ik ben gewoon tegen dit soort gebruik van landbouwgrond. Die grond gaan we in de toekomst nog hard nodig hebben.”

Dijkhuis en de andere leden van de werkgroep zeggen ook hoogst verbaasd te zijn over de gekozen locatie. “Het betreft een zone die door de provincie Overijssel is bestempeld als toekomstig EHS/Natura 2000 gebied. Dit is door de gemeente Raalte verwerkt in de structuurvisie 2025 . Tevens heeft de provincie de gehele strook in haar omgevingsvisie aangemerkt als weidevogelbeheer- en ganzengebied.”

‘Handelaren’

De gemeente denkt er iets anders over, zo staat in een brief aan de omwonenden. Een deel van het plangebied is inderdaad aangemerkt als ‘geplande natuur/wensbeeld op de lange termijn’, maar de provincie heeft bij de herbegrenzing van de EHS (nu NatuurNetwerk Nederland, NNN), nog maar een heel klein deel als zodanig aangemerkt, zo schrijft de gemeente. “De structuurvisie Raalte is hier (nog) niet op aangepast. Ook is het goed om op te merken dat EHS/NNN een netwerk van natuur is en dat Natura 2000 gebieden, specifiek aangewezen natuurgebieden zijn. In dit geval is geen sprake van Natura 2000 gebied.”

De werkgroep blijft echter van mening, dat wanneer de plannen worden doorgezet een uniek stuk buitengebied ‘wordt vernietigd’. “De ruimtelijke inrichting van de gemeente kan en mag niet afhangen van toevallig langskomende zonneparkhandelaren en agrariërs.”

Energieverlies

Dijkhuis en de andere leden van de werkgroep vinden de beoogde locatie ook niet logisch vanwege een technische reden: de afstand naar het onderstation. “Hoe langer de kabel van het zonnepark naar het onderstation, zoals wij hebben begrepen gaat die langs het kanaal via Lemelerveld naar Raalte, hoe meer energie je onderweg verliest. 25 jaar lang drukt dat dus op de efficiency van het zonnepark.”

Dijkhuis benoemt ook het aspect geluid. “Want de omvormers onder de zonnepanelen maken een brommend geluid. Zeker als je praat over een zonnepark van veertien hectare. De gemeente en PowerField halen alles uit de kast, ook de biodiversiteit, die zou door de plannen vergroot worden, maar ze willen blijkbaar eerst de boel afbreken om het beter te maken. Terwijl het er eerder al prachtig mooi was in de zomer. Volkerink zaaide ten zuiden van het park altijd bloemenmengsels in. Het heeft er alle schijn van dat ze erg hun best doen om de aanleg van dit zonnepark uit de publiciteit te houden. De vergunningsaanvraag was heel onopvallend.”

PowerField is om een reactie gevraagd. Die kwam niet tijdig binnen.

2 REACTIES

  1. Het wordt steeds gekker met de landeigenaren maar ik begrijpelijk het groote geld ligt te wachten geen koeien meer maar panelen in dit mooie gebied ik hoop dat men het gezonde verstand laat werken want 14 hectare is veel te veel

  2. Dit lijkt me het zoveelste bewijs dat de Raalter politici zich onterecht op de borst kloppen met de slogan “wij zijn een participatiegemeente”. Deze borstklopperij moet pure hoon zijn voor de inwoners die zij zeggen te vertegenwoordigen. Men noemt dat met een treffend woord: gotspe.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.