Gebruik van HTTPS in afgelopen jaren sterk toegenomen

(Ingezonden mededeling)

Alhoewel het HTTPS protocol inmiddels al maar liefst 20 jaar beschikbaar is, werd het tot nog toe relatief weinig gebruikt. Hier lijkt inmiddels van verandering in te komen. In de afgelopen twee jaar is het gebruik van de techniek namelijk ontzettend sterk toegenomen. In 2018 was er zelfs sprake van een ruime verdubbeling. Hierbij wordt het aantal websites dat gebruik maakt van het HTTPS protocol bedoeld. Dit zorgt er onder meer voor dat er sprake is van een massale vergroting van de veiligheid voor sites op het internet, waar wij als bezoekers ook baat bij hebben.

Onderzoeken over HTTPS

In 2018 zijn er dus ontzettend vele websites gebruik gaan maken van het HTTPS protocol dat al veel langer beschikbaar is. Sterker nog, in dat jaar alleen al zijn er net zoveel sites HTTPS gaan gebruiken als in de 20 jaar voor 2018. Met andere woorden, de groei van deze relatief veilige websites is enorm. Volgens HTTP Archive is het aantal HTTPS sites in dat jaar met maar liefst 125 procent toegenomen. BuiltWith heeft hier ook onderzoek naar gedaan. Dit bedrijf komt op een nog hogere stijging uit, namelijk 231 procent. Uit beide onderzoeken blijkt hoe dan ook dat websites de voordelen van het HTTPS protocol beter beginnen te begrijpen.

Voordelen van HTTPS

HTTPS biedt dus een paar voordelen ten opzichte van de reguliere HTTP sites. Zo is HTTPS beter om de privacy van bezoekers en gebruikers te beschermen. Een ander voordeel van het HTTPS protocol is dat Google dergelijke websites waardeert dan de sites die geen gebruik maken van HTTPS. Dit helpt om ‘man in the middle’ aanvallen te voorkomen. Daarnaast blijkt het ook simpelweg handiger om gebruik te maken van het HTTPS protocol. Als een website HTTP heeft dan wordt het door veel browsers gezien als onveilig. Bovendien is het met HTTPS beter mogelijk om geavanceerde statistieken over het gebruik van de website op te zoeken.

Redenen voor de stijging

Desondanks wordt de enorme groei nog niet helemaal uitgelegd door de voordelen. Mogelijk komt de stijging doordat HTTPS in het verleden nog relatief duur was, terwijl dit tegenwoordig niet meer het geval is. Platforms zoals WordPress maken zelfs al automatisch gebruik van HTTPS terwijl ze hiervoor geen extra kosten in rekening brengen. Vroeger moest je nog betalen voor een certificaat. Daarnaast was de hosting ook duurder en de CDN bracht ook nog eens extra kosten met zich mee.
Overigens kan de sterke groei ook komen doordat er nieuwe gereedschappen zijn uitgebracht waarmee het eenvoudiger is geworden om HTTPS te gebruiken. Hierbij kun je denken aan Let’s Encrypt, een tool waarmee je makkelijk automatisch certificaten kan creëren. Een ander programma hiervoor is ZeroSSL. Daarnaast kun je ook gebruik maken van Chrome Security Panel. Dit biedt de mogelijkheid de certificaten op de juiste configuratie te testen, wat SSLTest ook voor je kan doen. Bovendien is ‘Is TLS Fast Yet?’ een handige tool om meer informatie te krijgen over hoe je het HTTPS protocol sneller kunt maken.

Internet abonnement

Om de websites met een HTTPS protocol te kunnen bezoeken heb je natuurlijk een internetverbinding nodig. Hiervoor zou je een abonnement kunnen afsluiten. Een voorbeeld hiervan is een pakket dat bestaat uit alleen internet. Mocht je ook nog een groot televisiekijker zijn dan kun je een abonnement afsluiten met internet en televisie. Het internet en tv vergelijken mag je hierbij zeker niet vergeten. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je het pakket kiest dat niet alleen het goedkoopst is, maar ook het beste past bij je wensen. Let hierbij ook op de voorwaarden van het abonnement.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.