(Ingezonden mededeling)Dit verandert er in 2020 in de portemonnee

Ieder nieuw jaar zijn er nieuwe financiële regels. We beginnen met het goede nieuws. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) gaat de gemiddelde Nederlander er 2,1 procent op vooruit in het nieuwe jaar. Voor wie benieuwd is waar deze verandering vandaan komt en wat er precies gaat veranderen volgen hier een aantal belangrijke veranderingen.

Twee belastingschijven

De loonstrook komt er voor veel Nederlanders beter uit te zien doordat het belastingstelsel op de schop gaat. Vanaf 2020 zijn er nog maar twee belastingschrijven. Het laagste tarief bedraagt 37,35 procent en geldt voor een inkomen tot 68.507 euro. Daarnaast gaat de algemene heffingskorting omhoog voor mensen die minder dan 68.507 euro verdienen. Alles wat men hierboven verdient, wordt met 49,5 procent belast. Voor veel mensen houdt dit in dat ze minder belasting betalen, waardoor ze onder de streep meer overhouden. Voor wie dit niet geldt kan ook in 2020 flink bespaard worden op kosten voor bijvoorbeeld mobiele telefonie, zorg en de boodschappen. Internet en tv vergelijken kan ook zo voor een mooie besparing zorgen. Inwoners van Overijssel met een modaal inkomen van 35.000 euro bruto op jaarbasis gaat er vanaf 2020 ongeveer 2 procent op vooruit door de verhoging van de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.Minimumloon gaat omhoog

Voor werknemers vanaf 21 jaar stijgt het wettelijk bruto minimumloon tot 1.653,60 euro per maand. Bij een fulltime dienstverband komt dit neer op 76,32 euro per dag. Doordat uitkeringen aan het wettelijk brutominimumloon zijn gekoppeld, stijgen deze mee. De bijstand, WIA, AOW en IOAW stijgen allemaal en in combinatie met de hogere heffingskorting heeft dit positieve gevolgen. Bij volledige AOW voor een alleenstaande en met toegepaste heffingskorting komt het netto inkomen uit op 1.187,43. Ook mag men vanaf 2020 iets meer onbelast spaargeld hebben, namelijk 30.846 euro. Dit is een stijging van 500 euro ten opzichte van vorig jaar. Voor stellen geldt een bijna dubbel bedrag van 60.720 euro. Vanaf 2022 gaat het kabinet vermogen pas belasten vanaf zo’n 440.000 euro. Een gigantisch verschil, wat mooi is voor mensen met wat spaargeld.Huis kopen makkelijker voor stellen

Stellen krijgen een grotere kans op de oververhitte woningmarkt. In 2020 kunnen ze een wat duurder huis kopen dan voorheen doordat het laagste inkomen van tweeverdieners voor 80 procent gaat meetellen. Voorheen was dat 70 procent. Hierdoor wordt de hoogte van de maximale hypotheek hoger. Ook stijgt de kostengrens voor de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) van 290.000 euro naar 310.000 euro. Een woning met energiebesparende voorzieningen heeft een kostengrens van 6 procent hoger dan dat en komt uit op 328.600 euro. Daar staat tegenover dat de hypotheekrenteaftrek voor de inkomensgroep boven de 68.507 euro geleidelijk wordt afgebouwd. In 2020 krijgt men 46 procent terug in plaats van 49 procent. Over de jaren zal dit verder teruglopen. Te slotte verdwijnen de inkomensgrenzen voor het krijgen van een huurtoeslag en gaat de hoogte afhangen van de huur, gezinssamenstelling en leeftijd. Onlangs zijn er ook nieuwe afspraken gemaakt over wonen in Salland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.