Ingezonden: ‘Corona biedt nieuwe kansen voor de natuur’

In Nederland wonen wij momenteel met bijna 17 miljoen mensen samen en hiervoor moet worden gebouwd. Het liefst ruim opgezet, levensloopbestendig, energiezuinig, klimaatneutraal, onderhoudsarm, gezellig, betaalbaar, met veel aandacht voor leefbaarheid en duurzaamheid.

Deze bouw legt een enorme druk op onze geliefde natuurgebieden, stranden, parken en plantsoenen. Daarnaast willen wij van tijd tot tijd, vooral met het mooie weer van de afgelopen dagen, in de natuur recreëren. Helaas gooit het coronavirus hierbij roet in het eten en moeten we thuis of in de directe omgeving zien te ontspannen: met de intelligente lockdown worden wij geadviseerd thuis te blijven, maar de natuur lonkt en menigeen kan de verleiding niet weerstaan en denkt even niet aan zijn portemonnee.

Een kritisch en weldenkend mens ziet echter ook kansen en positieve trends. Deze crisis legt veel stil, maar niet ons creatieve denken. Het is nu bij uitstek het moment om plannen te maken over hoe het anders kan en voor een deel zelfs anders moet. Gelukkig is er in de dorpen en steden en op het platteland nog een behoorlijk potentieel beschikbaar.

Nu de luchtvaart stil ligt, we massaal thuiswerken en ook bedrijven minder produceren, wordt er data verzameld over de luchtkwaliteit die later geanalyseerd kan worden. Hiermee kunnen we toekomstige ambities vaststellen en steeds meer bedrijven, instanties, groeperingen en individuele burgers staan te popelen om flinke stappen te maken. Internet staat al vol met voorbeelden en het is aan ons die eerste stappen te gaan zetten.

Geef de natuur nog meer de ruimte in tuinen, op daken, aan gevels en op balkons. Haal die tegels uit de tuin en plant bomen, struiken en planten. Leg fiets- en wandelpaden aan omzoomd door bermen met bloem- en zaadrijke kruiden, besdragende struwelen en bomen. Vorm een deel van de grote grasvlakten in de bebouwde kom om tot kleur- en bloemrijke velden waar insecten floreren. Herstel van oudsher aanwezige landschapselementen op het platteland zoals houtwallen, bosjes en natuurlijke bermen en laat daarmee de wilde inheemse flora en fauna terugkomen.

Wij staan voor een enorme uitdaging: uiteraard staat onze gezondheid voorop en daarna moeten we ervoor zorgen dat onze ambities integraal, verantwoord, met respect voor medemens en natuur waargemaakt kunnen gaan worden.

Arnold van der Staak

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.