GroenLinks Olst-Wijhe roept op tot opvang vluchtelingenkinderen

OLST-WIJHE – GroenLinks Olst-Wijhe wil dat Olst-Wijhe zich aansluit bij de ‘Coalition of the Willing’. Dat zijn de gemeenten die bereid zijn om kwetsbare alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen op te vangen. Op de eerstvolgende raadsvergadering waarop dit mogelijk is, wordt een motie ingediend met deze strekking.

Foto ter illustratie

“Binnen Europa en Nederland is er een groeiend draagvlak voor de opvang van alleenstaande kinderen uit de Griekse vluchtelingenkampen”, zo schrijft GroenLinks Olst-Wijhe. “Door de coronacrisis is dit alleen maar belangrijker geworden omdat mensen in deze kampen dicht op elkaar leven en er een gebrek aan sanitaire en medische voorzieningen is. In de vluchtelingenkampen in Griekenland vindt een humanitaire crisis plaats, waarvan het einde nog lang niet in zicht lijkt. Ook veel alleenstaande kinderen zijn hier het slachtoffer van. De komende weken vindt er een evacuatie plaats van de meest kwetsbare kinderen naar Europese landen als Duitsland, Frankrijk en Luxemburg. Nederland behoort vooralsnog niet tot deze landen, hoewel er voor honderden kinderen nog geen opvangplek geregeld is.”

Stichting Vluchteling, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children roepen gemeenten op zich te verenigen in de ‘Coalition of the Willing’, die als doel heeft vijfhonderd extreem kwetsbare kindvluchtelingen een veilige plek in Nederland te bieden. Nidos de organisatie die de opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen regelt, geeft aan hier klaar voor te zijn. Inmiddels hebben 32 gemeenten zich aangesloten bij deze coalitie. Miriam Zijp, GroenLinks-raadslid van Olst-Wijhe: “We roepen de gemeente op om juist nu haar verantwoordelijkheid te nemen, solidair te zijn met vluchtelingen in Griekenland zoals we dat nu zijn met oudere en kwetsbare mensen in Nederland en een rol te spelen in het voorkomen van een grotere catastrofe.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.