‘Gezamenlijke verantwoording boer en burger’

Haarlese veehouder zaait 2.000 vierkante meter bloemenranden in

HAARLE – Deze maand hoopt melkveehouder Peter Besten van ‘De Oarns Hoeve’ in Haarle zo’n 2.000 vierkante meter groen weideland om te kunnen zetten in kleurige en fleurige bloemenvelden. Met zijn werk en met een financiële bijdrage van burgers gaat dat lukken, daarvan is de Sallander overtuigd. “Als boeren en burgers is het onze gezamenlijke verantwoordelijkheid toch, een mooi en kleurig landschap?”

Financieel wordt het geen vetpot, maar dat maakt Besten niet uit. “Het is voor een boer ook maar een bescheiden oppervlakte, 0,2 ha in lange stroken van een paar meter breedte langs de Eekteweg en de Haarlerveldweg. Daar valt het in ieder geval goed op. De grootste winst is voor mij dat extra contact met die burger”, vertelt Besten, aangesloten bij Salland Boert en Eet Bewust.
Op bescheiden schaal zaaide hij afgelopen jaren op eigen initiatief en kosten al wat bloemenranden in. Eind vorig jaar begon hij daar verder over na te denken. “Tegenwoordig heeft iedereen het maar over meer biodiversiteit en natuur op het platteland, maar waarom kan de burger daar dan ook geen steentje aan bijdragen?”

Zelf kwam Besten met zijn extensieve bedrijf, 65 koeien op 46 ha, door de ligging in een vroeger LOG (Landbouw Ontwikkelings Gebied) niet in aanmerking voor allerlei subsidies voor bloemenranden bij weilanden en akkers. Daarom werd het idee om er burgers bij te betrekken verder uitgewerkt. Sinds enkele maanden kan iedereen via een door een buurvrouw gebouwde site voor een bedrag van 5 tot en met 20 euro een paar vierkante meter huren.

‘Leuk idee’

Inmiddels heeft de Sallandse veehouder zo’n 2.000 vierkante meter verhuurd aan enkele tientallen mensen. “Dat aantal valt me best wel mee. Het zijn veel mensen uit de streek zelf, zeg maar van Raalte tot Nijverdal, waaronder zowel bekenden als mensen die ik helemaal niet ken. En hun reacties zijn mooi. Ze vinden het allemaal ook een leuk idee, goed voor de natuur en een verfraaiing van het Sallandse landschap.” Besten denkt nu al na over vervolgactiviteiten na het inzaaien: een regelmatige nieuwsbrief, een gezamenlijke bijeenkomst, samen een keer bloemen plukken. “We moeten het nog uitwerken, maar er lijkt flink wat animo voor zo’n gezamenlijke bijeenkomst hier op de boerderij.”

Discussies

De keuze voor het bloemenzaad was trouwens best moeilijk. “Ik ben melkveehouder, geen bloemenexpert en heb dat uitbesteed aan een natuurgroep in Haarle. Je krijgt namelijk allerlei discussies: welke bloemen passen hier in de streek en welke niet? Moet je eenjarige of meerjarige bloemen zaaien? Wat is goed voor de bijen? Het wordt nu een streekeigen mengsel met onder andere klaprozen, boekweit, kamille, gerst, margriet, teunisbloem en duizendblad.”

Ook van collega’s kreeg Besten veel positieve reacties. “Het idee is natuurlijk niet superuniek. Iedere boer, waar dan ook, kan het ook zelf snel oppakken. Heel graag zelfs, want ik ben niet bang voor concurrentie of zo, integendeel. Zeker in deze tijd van het coronavirus kan zo’n bloemenactie juist heel goed.”

Meer info op staging2.mijnbloemenland.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.