Dorphuizen hard getroffen door coronamaatregelen

REGIO – De maatregelen die de landelijke overheid heeft genomen ter bestrijding van het coronavirus hebben grote gevolgen voor de dorps- en wijkgemeenschappen in het land. “Het heeft ons, belangenbehartigers van het burgerinitiatief, zeer verbaasd dat de dorpshuizen en wijkcentra tot op heden uitgesloten zijn van de ‘Tegemoetkoming schade COVID-19’. Aan de lijst met SBI-codes die voor de tegemoetkoming in aanmerking komen, moet zeer snel die van de dorps- en buurthuizen worden toegevoegd. Voor de toekomst van deze belangrijke voorzieningen voor dorpen en wijken is deze verruiming noodzakelijk”, laten enkele belangengroepen gezamenlijk weten.

Ontmoetingsplek kwijt
De dorpshuizen en wijkcentra hebben hun activiteiten moeten staken, waardoor bewoners hun ontmoetingsplek en sociale contacten kwijt zijn. De organisaties maken zich grote zorgen over het voortbestaan van de dorpshuizen en wijkcentra. Door de wegvallende opbrengsten van verhuur, grote activiteiten en consumpties staat de exploitatie onder grote druk. “Ontmoetingsplekken zijn het kloppend hart van een kern. Die zijn na deze crisis van essentieel belang en mogen niet sluiten. Daarom gaan we als Overijsselse Vereniging van Krachtige Kernen (OVKK) in kaart brengen wat er nu nodig is om straks nog een kulturhus of dorpshuis te hebben in de kernen van Overijssel”, legt Ilse Duursma, voorzitter van de OVKK uit.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.