Coördinator Riek Martens neemt afscheid van hospice

‘Dit werk moet bij je passen, het kan geestelijk zwaar zijn, daar moet je tegen kunnen’

RAALTE – Het wordt door de coronacrisis een afscheid zonder poespas en dat doet best pijn bij alle mensen van hospice de Cirkel in Raalte; na vijftien jaar vertrekt Riek Martens als coördinator en gaat ze met pensioen. Vandaag, woensdag 22 april, is haar laatste werkdag. Opvolgster Hanneke Beeren is al aan de slag aan de Monumentstraat, samen met de andere beroepskracht Paulien Kappert.

Foto: (v.l.n.r. Klaas Koekkoek, Riek Martens en Hanneke Beeren)

Veel is er veranderd sinds Riek in 2005 begon bij het Raalter hospice, toen nieuw gestart in een huurwoning aan de Oude Molenweg met ruimte voor twee gasten in hun laatste levensfase. De dood is al die jaren een vertrouwde gast geweest. Geen gemakkelijke omgeving dus, maar dat ziet Riek, afkomstig uit de wijkverpleging, anders. “Dat wordt heel vaak gevraagd, is het geen sombere en trieste werkomgeving? Maar je krijgt er veel voor terug. Juist voor deze terminale mensen is het mooi om ze alle mogelijke aandacht en zorg te geven. Je mag als het ware dat laatste eindje meelopen met de gast, de familie en vrienden. Maar hier wordt ook best vaak gelachen, is er plezier. Maar dit werk moet inderdaad bij je passen. Het kan geestelijk best zwaar zijn, daar moet je tegen kunnen.”

Voorzitter Klaas Koekkoek vult dat aan; “Soms, als ze dag en nacht druk was, dan zei ik wel eens: ‘Riek, ga naar huis en ga plat’. Dit werk vergt soms veel van onze mensen.”
Spijt van haar keuze voor het toen nieuwe hospice heeft Riek nooit gehad. “Aan de Oude Molenweg was het een mooie periode. Ik herinner me onze eerste overleden gast nog altijd. Destijds moesten we ons als hospice, nieuw in Raalte en omgeving, echt waarmaken. Ik denk dat dat aardig gelukt is.”

Andere dynamiek

Dezelfde goede sfeer en zorg is er volgens haar nog steeds in het nieuwe gebouw, al is dat veel groter. “Je hebt het niet meer over twee maar over vier gasten, dat geeft een andere dynamiek. Destijds waren er 25 tot 30 vrijwilligers, nu rond de 70. Onze gasten uit Salland hebben hun eigen huisarts en thuiszorgorganisatie hier. Soms lopen er dus wel mensen van acht verschillende organisaties rond, dat moet je wel managen.”

Vanaf het begin in 2005 was duidelijk dat er een nieuw onderkomen moest komen. “De planning was toen na drie tot vijf jaar. Allerlei opties werden bekeken, maar vielen vaak weer af. Pas toen we in 2013 een Valentijnsontbijt voor ondernemers organiseerden in de Bagatelle ging het lopen. Met natuurlijk Sallands Laatste Tentfeest in november 2014 als meest bekende hoogtepunt.”
Haar opvolgster Hanneke Beeren, 52 jaar, is 1 april begonnen. De geboren en getogen Hengelose woonde twintig jaar in Raalte en nu in het buitengebied van Olst. Ze was verpleegkundige, volgde managementopleidingen en was de afgelopen tien jaar operationeel manager op de afdeling cardiologie van het Deventer Ziekenhuis. “Ik ben hier in Raalte direct meegenomen in deze prettige sfeer. Nee, het is niet de dynamiek van een ziekenhuis, maar wel een prettige setting met veel inhoud.”

Cirkelaire

De keuze voor Hanneke heeft volgens Koekkoek ook te maken met een wat andere functieomschrijving. “Riek en Paulien waren als onze twee beroepskrachten verantwoordelijk voor de zorg hier in het hospice en de terminale zorg thuis. Een deel van hun werk is echt managementwerk, er moet veel geregeld worden. Dat deden ze er gewoon bij, maar we wilden het nu toch ook vastleggen in hun functieomschrijving. Ik kan wel zeggen dat we erg blij zijn met de kennis en ervaring die Hanneke ook op dat gebied meebrengt.”

Het afscheid van Riek zou met de nodige interne en externe festiviteiten omlijst worden. Tot dus het coronavirus roet in het eten gooide. “Zelfs een knuffel mag nu niet meer”, moppert Koekkoek. “Met 47 vraagtekens denken we er nu aan om er in oktober aandacht aan te besteden, in ieder geval intern.”

Ook Riek zelf moet wennen aan het idee hoe haar afscheid nu noodgedwongen verloopt. “Mijn laatste werkdag, 22 april, zal vreemd voelen. Maar er is een speciale editie van de Cirkelaire, ons blad, verschenen over mijn afscheid. Dat is mooi. Of ik hier na mijn pensionering als vrijwilliger aan de slag ga? Nee, hoe mooi het werk hier ook is, je moet nooit na je vertrek weer terugkomen om je opvolgers voor de voeten te lopen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.