College wil meewerken aan herontwikkeling locatie nertsenhouderij Nieuw Heeten

RAALTE – Het Raalter college van B&W is bereid om mee te werken aan het verzoek van de eigenaar van de voormalige nertsenhouderij Olde Leide aan de Okkenbroekstraat in Nieuw Heeten om de locatie te herontwikkelen. Pelsdierhouders moeten met ingang van 2024 stoppen met hun bedrijf. Sinds het verbod is Olde Leide in zwaar weer beland. Enige tijd geleden is daarom besloten om ermee te stoppen.

Eigenaar Lyon Hutten wil alle landschapsontsierende bebouwing slopen en er ter compensatie twee vrijstaande woningen (met bijgebouwen) en een bedrijfsgebouw realiseren. Dat bedrijfsgebouw wil Hutten deels gebruiken voor eigen initiateven en (mogelijk) deels verhuren. De locatie heeft een agrarische bestemming. Om de herontwikkeling mogelijk te maken is daarom een herziening van het bestemmingsplan nodig. Het Raalter college is daarmee onder voorwaarden akkoord. Wel moet er eerst nog worden onderzocht of de ontwikkelingen ruimtelijk aanvaardbaar zijn en of er ruimtelijke, milieu-, verkeers- en andere belangen in het geding zijn. Hutten zal de plannen daarna verder (laten) uitwerken tot een bestemmingsplan.

Er is nog sprake van asbest. Aan de sloop en ontmanteling van het bedrijf hangt daardoor een behoorlijk kostenplaatje. Hutten kan daartoe aanspraak maken op maximaal 25.000 euro vanuit de huidige stoppersregeling. Dat is echter onvoldoende geld om de sloop te betalen. In samenspraak met de gemeente is er dus voor gekozen om het geheel te slopen en ter compensatie twee vrijstaande woningen en een bedrijfsgebouw te realiseren. Hij moet ter compensatie bovendien nog duizend vierkante meter landschapsontsierende gebouwen elders laten slopen. Hutten heeft die nog niet op het oog, maar daarvoor heeft hij wat uitstel gekregen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.