Carolien: Zo houden we elkaar bezig in deze tijd

Dankzij Jan Terlouw en de coronacrisis is het touwtje uit de brievenbus terug. Althans als symbool. Het stond voor vertrouwen. Iedereen kon bij iedereen binnenlopen wanneer hij dat wilde. In werkelijkheid deden alleen kinderen dat omdat er een algehele grens is dat ´wat er achter de voordeur gebeurde, alleen degenen aangaat die daar woonden´. Nu weten we dat ´het touwtje uit de brievenbus´ symbool staat voor maatschappelijk vertrouwen en daarbij de problemen die ontstaan wanneer de vanzelfsprekendheden van de maatschappij veranderen.

Een andere manier om op een prettige manier met veranderingen om te gaan, is humor. We zijn toch allemaal thuis. Humor is nu, in deze tijd met veel kopzorgen voor veel mensen, veel angst en verdriet, niet weg te denken uit het dagelijks leven van veel mensen. De vele grappen over het wc-papier in de handen van de vakkenvuller en het hamsteren volgen elkaar op. Wat moeten we ook anders. ‘Mondmasker dragen is voldoende, zei Volksgezondheid. Maar toen ik ging wandelen, hadden anderen wel een broek en trui aan.’ ‘Nooit heb ik bedacht dat mijn handen meer alcohol zouden krijgen dan mijn mond.’

Via de verschillende groepsapps worden de grappen verspreid en is te lezen dat mensen zich vervelen. Onder hashtag coronahumor zijn vele grappen, foto´s en video´s te vinden van over de hele wereld. Zo fijn om tegen mijn toekomstige kleinkinderen te kunnen zeggen: “Vervelen jullie je? Jullie hebben de coronacrises niet meegemaakt, dan weten jullie niet wat vervelen is.”

Maar ook de facebookgroep Berenjacht Raalte en omstreken is een humoristisch en prachtig troostinitiatief. Die is gebaseerd op het voorleesverhaal ‘Wij gaan op berenjacht’ van de voorleesnanny op YouTube. ‘Wij zijn niet bang, het is een prachtige dag, wij gaan dwars door allerlei moeilijkheden heen om een grote beer te vangen’. Overal in Salland staan allerlei soorten knuffelberen voor de ramen zodat wij (en onze kinderen) even zwaaien als we weer een beer hebben ‘gevangen’. Elke keer gaan en moeten we dwars door grote moeilijkheden heen, totdat we de knuffelbeer vinden… Een prachtige manier om even te zwaaien naar de verschillende beren/ moeilijkheden. Zorgbeer, zieke beer, ambulancebeer, grote beer, discobeer, verstopte beer, een ‘hang in there’-beer, slaapbeer, verveelbeer en anderen. Het verhaal van de berenjacht eindigt hoopvol. Toen de grote beer gevonden was, gingen we nooit meer op berenjacht, dan hoeven we niet meer door de moeilijkheden. Daar gaan we voor!

Reageer gerust via staging2.carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.