Carolien: Hoe doen we het?

In heel Nederland zijn extra maatregelen genomen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan. Blijf zoveel mogelijk thuis, zoveel als kan uitgebreid handen wassen en ook anderhalve meter afstand houden zijn belangrijk nu.
Bedrijven en winkels moeten natuurlijk ook aan de maatregelen voldoen, maar hoe een bedrijf dit doet of kan, is per bedrijf verschillend. Zo leek de binnenstad in Zwolle bijna uitgestorven, omdat zeer veel winkels gesloten zijn. En zijn veel winkels in Raalte nog wel open. Bij de ene bouwmarkt worden de winkelkarretjes gedesinfecteerd/schoongemaakt na elke klant en controleert een beveiliger voor de deur dat elke klant een winkelwagentje heeft om de 1,5 meter te waarborgen; bij de ander komt het erop aan dat de klant daar zelf op let.
In Raalte hebben veel winkeleigenaren sneller andere oplossingen gevonden (webshop en bezorgen) om hun klanten van dienst te zijn en nog geld te verdienen. Zo hebben de Sallandse snackbars bijzondere manieren bedacht om de patat te verkopen en veilig aan de klant te geven, omdat de patatjes niet ‘zomaar’ over de toonbank mogen gaan, maar lijkt het geen probleem om in Salland ijsjes over de toonbank uit te delen.
En hoe werkt het financieel allemaal. Bedrijven mogen normaal gesproken zelf hun prijs bepalen. Dit doen ze op basis van vraag en aanbod. Er is heel veel vraag geweest naar producten als mondkapjes, handzeep en handschoenen, maar ook naar noodrantsoenen, fitnessapparatuur en verfmaterialen. Dit alles onder het mom van ’dan heb ik wat te doen, als…’. Ik hoorde dat er extreem hoge bedragen gevraagd werden. Dat wordt nu – zeker voor producten en diensten die wij nu extra nodig hebben – sneller gezien als misbruik maken van de situatie en kan gemeld worden bij overheidsinstanties.
Door het coronavirus kunnen veel bedrijven en verenigingen hun diensten niet meer leveren. De overkoepelende brancheorganisatie van het sportbedrijf waar ik een abonnement heb, heeft bij de sluiting op 16 maart jl. gezegd dat ik als consument bij hen geen recht heb op compensatie van het abonnementsgeld dat ik betaal, terwijl ik er nu, weliswaar door overmacht, geen diensten voor terug krijg. Later schreven ze dat ze hopen dat we het geld niet terugboeken om een financieel gezond bedrijf te blijven. Het maakte me verward. Wat zijn de officiële regels? ACM ConsuWijzer geeft praktisch onafhankelijk en gratis advies over rechten van consumenten aan consumenten namens de overheid. Zo weet ik wat de regels zijn en waar ik als consument recht op heb en kan ik bewust beslissen over de kosten die ik heb.
Zaken worden duidelijker, stap voor stap. Kies voor liefde. Stay safe, zorg goed voor jezelf en anderen.

Reageer gerust; staging2.carolienjonkman.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.