Breed provinciaal offensief bij aanpak eikenprocessierups

ZWOLLE – Overijssel heeft het initiatief genomen om in samenwerking met de 25 gemeenten de bestrijding van de eikenprocessierups op provinciaal niveau aan te pakken. Uitgangspunt is een betere beschikbaarheid van bestrijdingscapaciteit en- materieel en lagere bestrijdingskosten. Daarnaast voorziet het plan in voorlichting en communicatie naar de inwoners, maar ook naar betrokken overheden, terreinbeheerders en bestrijdingsdiensten.

De daadwerkelijke bestrijding begint naar verwachting –afhankelijk van de weersomstandigheden- meteen na Pasen. De coronacrisis heeft hier geen invloed op. De provincie raadt de gemeenten aan om als korte termijnacties een interne coördinator aan te stellen; een eigen beheerplan te maken en aangetroffen rupsen en nesten beter te registreren. Voor de langere termijn wil de provincie de biodiversiteit verbeteren, zodat de rups meer natuurlijke vijanden krijgt. Zo kunnen gemeenten zorgen voor meer kruiden in wegbermen. Deze kruiden trekken roofinsecten aan. Er kunnen nestkasten worden opgehangen en meer struweel aangeplant, zodat zangvogels rust- en broedplekken vinden. Gemeenten kunnen particulieren ook stimuleren om hun tuinen groener in te richten en agrariërs om kruidenrijke randen om hun percelen aan te leggen. Daarnaast kunnen er andere soorten dan eiken worden geplant in lanen, parken en plantsoenen.
De Overijsselse gemeenten en de provincie zijn vorig najaar een overleg gestart om tot een betere coördinatie en optimalisatie bij de bestrijding te komen. Dit heeft geleid tot de aanstelling van twee bestuurlijke coördinatoren: de wethouders openbare ruimte en groen van de gemeenten Oldenzaal en Raalte, respectievelijk Evelien Zinkweg en Jacques van Loevezijn. Op verzoek van hen heeft de provincie in samenwerking met de gemeenten een plan van aanpak geschreven. Dat bevat een uniforme aanpak en onderlinge afstemming waarmee elke organisatie een lokaal beheerplan kan maken. Naast gemeenten zijn ook andere organisaties en diensten betrokken die eiken op hun terreinen hebben staan, zoals natuurorganisaties, grondeigenaren, waterschappen en Rijkswaterstaat. Deze Overijsselse aanpak is volgens het ministerie van LNV uniek in Nederland. De provincie Gelderland heeft Stichting Landschapsbeheer Gelderland opdracht gegeven te onderzoeken of het Overijssels plan van aanpak ook iets voor de Gelderse gemeenten is.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.