‘Balkonapplaus’ voor musici en organisatoren van vinylkunstenaar Henk Zielman

RAALTE – Een symbolisch ‘balkonapplaus’, dat wil de Raalter vinylkunstenaar Henk Zielman geven aan de artiesten en musici die nu gedwongen thuis moeten zitten. Al vele jaren bezoekt Zielman festivals en theaters en exposeert hij op beurzen en markten. Door zijn speciale vorm van kunst komt hij veel in contact met artiesten en weet hij dat het ook maar mensen zijn met ups en downs die ondanks alles brood op de plank moet zien te krijgen.

“De mensen voor het podium zien altijd de mooiste kant van een pilsje in de hand en een joint in de mond. Maar backstage-ervaringen laten vaak een heel andere, gewoon menselijke emotie zien. En dan komt daar ineens een virus om de hoek kijken dat ons allemaal heeft overrompeld. Alle afspraken en optredens worden gecanceld, alle voorbereidingen zijn voor niets, ze moeten het zonder hun fans doen. Dat gaat mij erg na aan het hart. Hoe daar mee om te gaan als je geen podium en ook geen inkomsten meer hebt? De positieve kant is dat wij veel bewuster en innovatiever worden op veel gebieden en alles weer meer leren te waarderen. Mijn balkonapplaus is daarom speciaal voor alle artiesten en evenementenorganisaties. Wij kunnen niet zonder jullie!”

Een paar bijzondere ontmoetingen wil Zielman in deze barre tijden delen. Zo was daar jaren geleden die ontmoeting in een verzorgingstehuis in Amsterdam met de inmiddels (in oktober 2016) overleden Eddy Christiani. Alleen en behoorlijk dementerend, maar overeind verend toen Zielman zijn pick-up met 78 toeren op tafel zette en de Christiani klassiekers afspeelde. “Daar was hij weer, de man die de Nederlandse popmuziek heeft uitgevonden in de jaren 50 met de eerste Europese elektrische gitaar. Ineens was hij vergeten dat hij dement was en kon alles meezingen. Uit alle hoeken kwamen mensen tevoorschijn om mee te zingen. Afgesloten werd er met een persoonlijk eerbetoon.”

Ook de ontmoeting met Phil Campbell van Motörhead heeft diepe indruk op Zielman gemaakt. “Na de dood van Lemmy maakte hij een doorstart met zijn eigen band, maar als je zo lang op het podium hebt gestaan met dezelfde leider levert dat de nodige emotie op. Niemand weet wat je doormaakt, zei Phil nadat hij een 3D LP-kunstwerk kreeg met de titeltrack Motörhead daarop. Een omhelzing en de woorden ‘Amazing’ waren de beloning.”Het zijn voor Zielman maar een paar voorbeelden van de muziek achter de schermen. “De muziek overwint ook deze crisis! Daarom dit balkonapplaus!”

Foto: De ontmoeting met Phil Campbell van Motörhead heeft diepe indruk op Zielman gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.