‘We zijn heel wat meer tijd aan de inkoop kwijt dan normaal’

Speelgoedzaken zien vraag naar Lego, puzzels, spelletjes en hobbymaterialen stijgen

RAALTE – Lego, puzzels, spelletjes en hobbymaterialen, dat zijn op dit moment de meest gewilde artikelen bij Toys2play in Raalte. Als gevolg van de coronamaatregelen zitten veel mensen (al dan niet werkloos) thuis en vervelen zich. Fleming Broeze, de eigenaar van Toys2play en de aangrenzende Marskramer in Raalte (en ook een locatie in Hellendoorn), merkt het in de cijfers. “Bij de Marskramer verliezen we momenteel omzet, maar we plussen met Toys2play.”

Fleming en zijn medewerkers hebben de inrichting van de speelgoedwinkel zelfs al aangepast aan deze coronatijden. Wie de winkel inloopt, treft meteen een vlonder met puzzels. En dat is niet voor niets. Puzzels van de bekende tekenaar Jan van Haasteren (kleurrijke humoristische tekeningen met heel veel details) zijn op dit moment bijna niet aan te slepen, vertelt Fleming. “Ook nu zijn we alweer bijna door de voorraad heen. Ik maak van drie groothandels gebruik, maar daarnaast kijk ik ook flink rond. Dat doen al mijn collega’s in het land ook. Als er weer ergens een partij vrijkomt, tippen we elkaar.”

“Op dit moment ben ik heel wat meer tijd kwijt aan de inkoop dan normaal. Eerder bestelde je met een druk op de knop, maar de basisleverancier van de puzzels heeft op dit moment leveringsproblemen. Die stijgende vraag geldt trouwens echt niet alleen voor de puzzels van Jan van Haasteren, ook voor de gewone platen, de welbekende schilderijen en natuurtaferelen, en de puzzels van Wasgij. Dat zijn grappige puzzels waarbij je zonder voorbeeld aan de slag moet. Op de voorkant staat een tekening waarop mensen iets zien of schrikken en aan jou de taak om vervolgens de puzzel te leggen waarop staat wat zij zien.”

Facetimen

Fleming zag zijn omzet al in de eerste week na de ‘intelligente lockdown’ stijgen. “Naar een spel als ‘De Kolonisten van Catan’, dat jaren geleden erg populair was, bestond tot voor kort nauwelijks vraag meer, maar inmiddels loopt dat weer heel goed. Kijk, de jeugd Facetimet veel. Dan doen ze wel eens spelletjes. Maar om dat te kunnen, hebben wel alle deelnemers een spel nodig. En dat merken we. Monopoly en 30 Seconds zijn ook hartstikke populair. De valsspeeleditie van Monopoly is op dit moment zelfs uitverkocht. Ik vind het verrassend dat 30 Seconds het zo goed doet. Dat moet je toch met minimaal vier man spelen, maar het vliegt weg. Kleine, relatief goedkopere spelletjes, zoals die van het merk 999, zijn nu ook erg populair. Ik heb inmiddels een molen voor die spelletjes in de winkel staan. Die moet ik constant bijvullen.”

Bugatti

Maar ook het buitenspeelgoed doet het goed. Fleming wijst naar het stoepkrijt. “Normaal gesproken begint buitenspeelgoed pas in de zomer te lopen, maar dat draait nu al heel goed. Ja, bovendien wil iedereen in de tuin wat hebben voor de kinderen. Omdat die zich anders vervelen, maar ook omdat, dat merk ik tenminste, ouders hun kinderen in deze tijd wat extra’s gunnen.”

Het zijn overigens niet alleen maar kinderen en jongeren die voor de omzet zorgen. Fleming signaleert een toename van het aantal volwassenen in zijn zaak dat voor zichzelf (of het gezin) aan het shoppen is. Puzzels en hobbyartikelen hebben hun voorkeur. En ook Lego is populair. “Er kwam hier een man binnen die vervolgens de grootste Lego Technic-doos kocht die we hadden. Een bouwpakket van een Bugatti. Meer dan 3.500 stukjes. Dan praat je over een doos van zo’n zeventig centimeter. Hij was vrijgezel, vertelde hij en wilde wat te doen hebben. En daarmee was hij wel eventjes zoet… Bij Lego merken we echt een omzetstijging. Daar moeten de mensen zelf mee aan de slag, daarmee hebben ze wat te doen. Die extra omzet zien we bijvoorbeeld weer niet bij Playmobil. En we merken dat de omzet per klant ook gestegen is; volwassenen die hier gericht naartoe komen en vervolgens met drie, vier spelletjes weggaan.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.