Zorg en beroepsonderwijs slaan handen ineen in strijd tegen coronavirus

ZWOLLE – Door de coronacrisis is de druk op de zorg toegenomen, waardoor elke extra hand aan het bed welkom is. In Zwolle hebben Landstede MBO, mbo Menso Alting en het Deltion College de samenwerking gezocht om studenten en leraren in te kunnen zetten in de zorg. Met een platform brengen de mbo’s de zorginstellingen in de regio vraag en aanbod bij elkaar.

Uit een enquête onder duizenden studenten blijkt dat veel studenten bereid zijn om mee te helpen in de strijd tegen het coronavirus. Ook leraren willen op basis van vrijwilligheid graag bijspringen ter ondersteuning van de kritische processen in de zorg en welzijn.

Studenten en leraren krijgen zoveel mogelijk voorrang om extra hulp in de zorg te kunnen geven. Die hulp komt vanuit de hele breedte van de mbo-opleidingen: van zorg tot facilitair, van dienstverlening tot veiligheid. Studenten en medewerkers uit het mbo kunnen hun aanbod met motivatie kwijt via extrahanden@mbozwolle.nl. Zorgaanbieders kunnen via dezelfde route hun vraag kwijt. De onderwijsinstellingen bekijken vervolgens samen met de zorgaanbieders in de regio hoe de beste matches tussen vraag en aanbod gemaakt kunnen worden. Het beroepsonderwijs en de zorginstellingen organiseren daarmee regionaal wat ook landelijk wordt geprobeerd: vraag en aanbod voor de zorg bij elkaar brengen.

Enquête

Thea Kosters, lid van het College van Bestuur van Deltion: “Het gaat voornamelijk om zorg- en welzijnsstudenten die hun stage-uren uitbreiden, maar ook studenten van andere opleidingen zijn inzetbaar.” Leraren met een beroepsgerichte achtergrond, bijvoorbeeld verpleegkundige of verzorgende kunnen worden gedetacheerd daar waar ze het hardst nodig zijn.

Landstede MBO, mbo Menso Alting en Deltion College zijn hard bezig om via de MBO Raad ruimte te krijgen, zodat het onderwijs niet in het gedrang komt. Het beroepsonderwijs wil in deze uitzonderlijke situatie graag kunnen schuiven met praktijk- en theorie-uren. Daarnaast is vanuit het werkveld een goede begeleiding noodzakelijk. De onderwijsinstellingen hebben om die reden nauw contact met de werkgeversvereniging van zorgaanbieders. Fenna Eefting, voorzitter van deze werkgeversvereniging: “We zien dat deze crisis ook kansen schept. De samenwerking met het beroepsonderwijs in de regio voelt als een warme deken. Het zorgt niet alleen voor extra handen, maar geeft ons in de zorg ook kracht en energie.”

Karin Leferink, bestuurder van woonzorgorganisatie IJsselheem: “Fantastisch om te zien hoe snel dit is gegaan! Het kostte slechts één WhatsApp bericht. Zowel mbo- als hbo-opleidingen zijn direct in de hulpmodus geschoten. Medewerkers doen hun scholing via digitale middelen thuis of op het werk en BOL-studenten komen versneld naar de praktijk toe. Top!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.