Zondagse Gedachte: ‘Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde’

‘Hamsteren!’ U kent vast die reclame van een grote supermarktketen. Meestal jaarlijks begin januari, als velen goed hebben ingekocht en geld uitgegeven voor de feestdagen, dan komen de grote aanbiedingen van 2 halen 1 betalen of andere stapelkortingen. Om de klant te lokken na de feestdagen, waarin velen de kasten vol  en de portemonnee misschien leeg hebben, te blijven kopen!

Hoe anders is het advies van Jezus in het Matteusevangelie? Gisteravond was er in de Nicolaaskerk in Wijhe een Biddagviering voor gewas en arbeid. Het ging over bovenstaande lezing. ‘Verzamel voor jezelf geen schatten op aarde!’ Je kunt je afvragen of Jezus hier echt bedoelt dat je geen voorraad mag hebben? Ik denk het niet! Je mag best toekomstgericht zijn en een voorraad in je kast hebben. Ik heb dat ook.

Wat wil Jezus dan zeggen met deze woorden? Het bovenstaande gedeelte komt uit de Bergrede en kunnen we zien als de blauwdruk van de leefregels die Mozes kreeg van God in de woestijn. Regels om samen goed te kunnen leven. Jezus maakt een blauwdruk, een kopie van die leefregels met woorden en voorbeelden uit de tijd waarin hij leeft. Hij wil aangeven dat je met die verzamelwoede, alleen met jezelf bezig bent. Laat dat je niet beheersen, maar laat je hart spreken! Daarmee eindigt deze lezing, want waar je schat is zal ook je hart zijn!

Je hart is de kern van wie je zelf bent. Als je leeft in liefde, barmhartigheid en oprechtheid voor God en mensen, dus met je hart, maakt dat je leven rijk, meer dan grote voorraden. De ethiek van Jezus is dat je deelt. Rekening houdt met en omziet naar elkaar. En dat kan lastig zijn in een samenleving waar we vaak menen dat alles maakbaar en beheersbaar is voor eigen gewin.

Biddag doet beseffen dat we als individu en kerkgemeenschap een tegengeluid laten horen in onze samenleving. Dat het niet alleen draait om eigen economisch gewin, maar dat wij staan en deel uitmaken van een groter geheel. Dat alles in Gods hand is! Niet dat God alles regelt en doet en je zelf geen verantwoording hoeft te nemen. Maar als wij ons realiseren dat ook wij van God ontvangen, dan mag het duidelijk zijn dat we delen van onze rijkdom met anderen.

Ds. Martje Veenstra-Oving
Predikant PG Wijhe

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.