Zondagse Gedachte: Veertig dagen de tijd…

Na de vrolijkheid en de uitbundigheid  van de carnavalsdagen breekt een tijd van verstilling aan, een tijd van inkeer en omkeer. We worden uitgedaagd onze maskers af te zetten en bezig zijn te zijn met de vraag wie nu écht achter dat masker zit. Wie ben ik  ten diepste? Wat beweegt mij? Waar ben ik mee bezig? Wat maakt mij nu  écht gelukkig? Wat heeft echte waarde in mijn leven? Wat is de ziel, de diepe intentie van mijn doen en laten? Waar leef ik voor?

Het zijn vragen waar­voor je gemakkelijk op de vlucht gaat. Want ontmaskering kan pijnlijk zijn, vooral als er niets tegenover staat. Maar het kan ook bevrijding betekenen: eindelijk verlost zijn van het steeds maar moeten; niet meer krampachtig bedacht zijn op hoe je overkomt. Je hoeft niet meer beter of sterker te zijn dan je bent. Je mag je energie besteden aan wie je bent, i.p.v. aan wie je zou willen zijn.

En dat mag je doen vanuit het geloof in een God die jou aanvaardt zoals je bent. Want voor God hoeven we ons niet groter voor te doen dan we zijn. Hij kent ons naar ons hart, naar ons innerlijk. Hij vraagt ons daar naar terug te keren, naar wat ons hart ons ingeeft, naar wie we ten diepste zijn. We krijgen tot Pasen veertig dagen de tijd om hiermee bezig te zijn.

En als alleen bezinning op dit soort vragen u te vaag of te vrijblijvend is, dan kunt u de veertigdagentijd ook benutten om “actief” te laten zien uit welk hout u gesneden bent. Door te vasten, door te minderen. Door sober(der) om te gaan met voedsel en drank of door sober(der) te zijn in uw koopgedrag. Het daarmee uitgespaarde geldbedrag kan dan ten goede komen aan een “goede doel”. Dan snijdt het mes aan twee kanten.

En wat het goede doel betreft: ik wijs u graag op de Vastenactie (staging2.vastenactie.nl). Dit jaar wordt onder het motto “Werken aan je toekomst” geld bijeengebracht om kinderen in derde wereldlanden in de gelegenheid te stellen na de basisschool ook een vervolgopleiding te kunnen volgen om zo hun mogelijkheden te vergroten op een betere toekomst.

Voor wie dat wil steunen volgt hier het rekeningnr.: NL21 INGB 0000 0058 50 t.n.v. Vastenactie, Den Haag

Harry Bloo
Pastor H. Kruisparochie en H. Lebuinusparochie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.