Weer met de raad op pad in Raalte

Initiatief gemeente trok de afgelopen keren meer deelnemers in buurtdorpen dan in grootste kern Raalte

RAALTE – Eigenlijk een op het eerste gezicht eenvoudig idee, maar voor veel gemeenten toch behoorlijk nieuw; de voltallige gemeenteraad, burgemeester en wethouders die samen met ambtenaren op stap gaan om persoonlijk met inwoners van een dorp of wijk te praten, zo omschrijft burgemeester Martijn Dadema het initiatief ‘Met de raad op pad’.

“Er zijn hier in het Raalter gemeentehuis al heel wat gemeenten komen kijken hoe we op deze manier dichter bij de burger willen komen. De drempel van het gemeentehuis blijkt soms voor inwoners nog te hoog.”

Donderdag 19 maart zijn de Raalter wijken Westdorp, de Langkampen, Olykampen en Zuid aan de beurt. Na een wandeling door de wijk (start om half zeven bij basisschool de Korenbloem en iedereen mag meelopen) kunnen de deelnemers met bestuurders, raadsleden en ambtenaren in gesprek gaan in de Korenbloem. Daar begint om 20.00 uur een programma. Iedere wijkbewoner, organisatie, vereniging of ondernemer kan dan een korte presentatie geven, een pitch, waarin in maximaal vijf minuten aandacht wordt gevraagd voor een bepaald onderwerp. Dat kan gaan over beheer en onderhoud, duurzaamheid, zorg en welzijn of verkeer, dat maakt niets uit. Ook andere belangstellende bewoners zijn daarbij van harte welkom.

Fairtrade

Vier jaar geleden was de gemeenteraad ook op pad in Raalte-dorp. Voorbeelden van pitches toen waren het aanpakken van leegstand van winkels met behulp van werkzoekenden, het vluchtelingenbeleid en de kansen voor statushouders. Muziek Netwerk Salland vroeg om financiering van haar activiteiten, er werd gevraagd om ruimte om een oorlogsmuseum te vestigen en er was een oproep om van Raalte een Fairtrade gemeente te maken. “Waarvan inmiddels flink wat is gerealiseerd”, zo stelt Dadema. “Wethouder Frank Niens en ik zijn bijvoorbeeld ambassadeur van Fairtrade geworden. Het gaat namelijk niet alleen om deze avond zelf maar ook om de follow up. Wat doe je met al die zaken waar aandacht voor gevraagd wordt? Daarom gaan wij, de raad en ambtenaren, daarna aan de slag om te kijken of we vragen kunnen beantwoorden en wensen realiseren. Het hoeft trouwens niet altijd een verzoek te zijn om ergens geld voor te krijgen. Je mag bijvoorbeeld ook aandacht vragen voor het snoeien van een paar bomen in jouw straat. Daarvoor is geen pitch nodig. Het is ook leuk om bij een volgend bezoek te horen wat er allemaal is gerealiseerd. Zoals bijvoorbeeld de skatebaan in Mariënheem. Soms krijg je de indruk dat een dorp ongeveer helemaal af is en dat er nog maar weinig nieuwe wensen zijn….”

Dorp verdeeld

Het streven is om alle dorpen in de gemeente regelmatig te bezoeken. Raalte-dorp is daarbij onderverdeeld in twee delen. “Raalte heeft verreweg de meeste inwoners, maar kende vorige keer de laagste opkomst vergeleken met de aantallen bezoekers in de andere dorpen in de gemeente. Er is in Raalte-dorp ook geen Plaatselijk Belang, dat speelt zeker een rol. Daarom verdelen we het dorp nu. Dit keer ligt het accent op de wijken Westdorp, de Langkampen, Olykampen en Zuid, maar bewoners van het centrum of van Noord zijn natuurlijk ook welkom.”

Iedereen kan nu al een idee voor een pitch mailen naar griffie@raalte.nl. Op 19 maart zelf kan dat ook in de Korenbloem. Meer informatie op staging2.raalte.nl/metderaadoppad/raalte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.