Vroeger in Salland: marechaussee in Raalte

Het Weekblad voor Salland presenteert in samenwerking met de Historische Vereniging Raalte en omstreken de (maandelijkse) rubriek Vroeger in Salland. De vereniging levert elke keer een foto aan van taferelen, mensen of gebouwen van vroeger. Daarbij schrijft de vereniging ook een klein verhaaltje. Ditmaal een foto van de marechausseekazerne aan de Zwolsestraat met een bijbehorend verhaal van Tonny Nijboer.

In het eerste jaar van de oorlog, in november 1940, verliet de Marechaussee Raalte. Deze politiemensen hadden een kleine 50 jaar lang hun stempel op deze gemeente en omgeving gedrukt. In 1890 staken burgemeester Osse en enkele bezorgde Raaltenaren de hoofden bij elkaar. Ze waren het beu: (‘import’ van) grondwerkers, polderjongens, turfgravers, wagenmenners, spoorlieden, bouwlieden en niet te vergeten de Raalter bevolking zelf die graag een glaasje lustte: het veroorzaakte veel ruzies, vechtpartijen en dronkenschap. Veldwachter Ariëns kon het niet meer aan in zijn eentje. Er ging een dringend verzoek uit naar de Marechaussee waarop besloten werd een bereden brigade in Raalte te huisvesten in een pand aan de Zwolseweg, waar nu het gemeentehuis is. De Marechaussee had geen gemakkelijke tijd in Raalte. Het deel van de bevolking dat aanleiding was voor deze maatregel van de burgermeester was hardleers en gaf zich niet zomaar gewonnen, maar de marechaussees pakten het echter hard aan en zorgden ervoor dat de rust terugkeerde. De bevolking van Raalte had eigenlijk weinig met de marechaussees te maken. Het was de marechaussees niet toegestaan contact te hebben met de burgerij of lid te worden van een plaatselijke club.

‘Schande’
Na ruim 10 jaar verhuisde de Marechaussee naar een gebouw in de Brugstraat. In 1923 werd nieuw gebouwd aan de Zwolsestraat, de Marechaussee kreeg hiermee een huisvesting het korps waardig. De appartementen die er nu staan, zijn gebouwd in de architectuur van die kazerne. Maar we kunnen wel stellen dat de Marechaussee in de eerste jaren van de vorige eeuw heel veel goed werk heeft verricht, als we citeren uit de plaatselijke krant van 1940: “Raalte zonder marechaussees, klonk toen erg vreemd; maar (en wij bedoelen het heelemaal niet onvriendelijk!): zij kunnen nu gemist worden, wat in de eerste jaren van de vorige eeuw, tot schande van Raalte, niet gezegd kon worden. De marechaussees hebben in de gemeente een werk verricht, dat de ingezetenen van voorheen en thans niet genoeg op prijs hebben kunnen stellen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.