Stormschade: wat is er verzekerd?

(Ingezonden mededeling)

Storm Ciara was nog maar net vertrokken of Salland werd alweer geteisterd door Dennis. In zijn algemeenheid verliep februari 2020 stormachtig en dat zorgde voor de nodige schade. Het aantal schademeldingen loopt flink op bij de verzekeraars. Wat moeten mensen eigenlijk doen als ze te maken krijgen met stormschade?

Wat is stormschade?

Stormschade is schade die is aangericht door een hevige storm. Officieel is er pas sprake van een storm bij windkracht 9. Verzekeraars vinden dat het al stormt bij windkracht 7. Deze windkracht moet zijn gemeten door het KNMI. Bij storm Ciara waren er maximumwindstoten van 129 kilometer per uur en een windkracht tussen de 8 en 12. Storm Dennis was iets minder hevig.

Schade in en rondom de woning

Door stormachtig weer kan er veel schade ontstaan in en rondom de woning. Bijvoorbeeld door omgewaaide bomen, losgeraakte takken en dakpannen. Door Ciara ontstond er voor zo’n 150 miljoen euro aan schade. Als er sprake is van stormschade aan of rondom de woning, dan moet dit gemeld worden bij de opstal- of inboedelverzekeraar. De opstalverzekering dekt alles wat aard- en nagelvast aan het huis zit. Zoals het dak, de regenpijp of het kozijn. Als er losse spullen beschadigd zijn, zoals tuinmeubelen of de barbecue, dan moet dit gemeld worden via de inboedelverzekering. Soms krijgen mensen geen vergoeding bij stormschade. Bijvoorbeeld als de woning slecht is onderhouden óf als de ramen en deuren niet gesloten waren.

Stormschade melden

Zodra er sprake is van stormschade is het belangrijk dat de verzekeraar zo snel mogelijk wordt ingelicht. De verzekeraar laat weten wat er moet gebeuren en of er eventueel noodvoorzieningen getroffen moeten worden. Het is verstandig om ook foto’s van de schade te maken. Soms stuurt de verzekeraar een expert langs om de schade op te nemen. Het is dus niet de bedoeling dat de gedupeerde de schade zelf gaat herstellen of opruimen. Belangrijk om te weten is dat er, net zoals bij veel andere verzekeringen, een eigen risico geldt. Dat houdt in dat mensen een deel van de stormschade zelf moeten betalen. Het eigen risico bij stormschade ligt meestal tussen de 225 en 500 euro. In ruil voor een hogere premie kunnen mensen dit eigen risico afkopen.

Schade aan de auto

Ook de auto kan beschadigd raken bij een hevige storm. Er kan bijvoorbeeld een dakpan op de auto zijn gewaaid, waardoor er een deuk is ontstaan. Als de gedupeerde alleen in het bezit is van een WA-verzekering voor de auto, dan is hij of zij niet verzekerd voor stormschade. Met deze verzekering wordt alleen schade die de verzekerde bij anderen veroorzaakt vergoed. Bij een WA en een allriskverzekering zijn kosten door stormschade gedekt. Het claimen van deze schade heeft (meestal) geen invloed op het aantal schadevrije jaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.