Speciale uitgave van kwartaalblad ‘Kruudmoes’

RAALTE – De Historische Vereniging Raalte en Omstreken geeft een speciale Kruudmoes (kwartaalblad van de Historische Vereniging) helemaal gewijd aan ’75 jaar Vrijheid Raalte’. De Historische Vereniging heeft het formaat en aantal pagina’s en opmaak aangepast aan deze viering, het boekwerk staat vol met verhalen over oorlog en vrijheid die er op volgde. Met verhalen van mensen die de oorlog hebben meegemaakt of er veel over hebben gehoord.  Sommige verhalen zijn in de loop der jaren al wel eens verteld of opgeschreven, maar er zijn ook verhalen die niet eerder zijn beschreven.

Denk bijvoorbeeld aan het artikel over Raalter burgemeester tijdens de oorlog, want in het nationaal archief in Den Haag blijkt een dossier te bestaan waarin burgemeester Van der Vijver de toedracht van deze gebeurtenis beschrijft. Hieronder een klein gedeelte van dit verhaal:

Burgmeester
Tijdens de oorlog was Hendrikus Marie van der Vijver burgemeester van Raalte. Van der Vijver is geboren op 4 juni 1897 in Rotterdam. Als burgemeester van Overasselt solliciteert hij in 1934 naar de functie van burgervader van Raalte, een functie die vacant is gekomen doordat burgemeester Kerssemakers om gezondheidsredenen zijn functie neerlegde. Eind  1934 wordt Van der Vijver beëdigd en neemt hij zijn intrek in de ambtswoning aan de Zwolsestraat.

Zoals vele van zijn ambtsgenoten heeft Van der Vijver tijdens de oorlog geen gemakkelijke taak gehad. Moest hij loyaal zijn aan de Duitse bezetters of moest hij juist zoveel mogelijk (lijdelijk) verzet plegen. En tot hoever kon hij daarin gaan zonder bij de bezetter in ongenade te vallen met als consequentie ontslag of erger. En hoe oordeelt de bevolking? Er zal tijdens de oorlog stellig verschillend over hem en de wijze waarop hij zijn functie vervulde gedacht en geoordeeld zijn. Pas na afloop van de oorlog wordt enigszins duidelijk hoe het handelen van de burgemeester werd beoordeeld.

Uit de schaarse informatie is duidelijk geworden dat “het verzet” al voordat Raalte bevrijd was besloten had dat Van der Vijver na de oorlog niet in functie zou kunnen blijven. Bestudering van het dossier Van der Vijver in het Nationaal archief (afdeling Bureau Bijzondere Rechtspleging) levert een enigszins duidelijk beeld op. Daaruit ontstaat het beeld van een burgemeester die tot op zekere hoogte loyaal was aan de Duitse bezetters: hij ging op een redelijk vriendelijke manier met de Duitse autoriteiten om en gedroeg zich tot zekere hoogte loyaal.

Er zijn echter twee zaken die ertoe hebben geleid dat besloten werd dat Van der Vijver na de oorlog zou moeten verdwijnen als burgemeester. Eerst is daar de meer dan vriendschappelijke verhouding met een Raalter jongedame uit de kring van gegoede burgers. Daarnaast wordt het Van der Vijver hoogst kwalijk genomen dat hij een Joodse onderduiker heeft laten verwijderen uit Bloem en Bosch, de villa waarin de Ondergrondse de man had ondergebracht. Van der Vijver had toegang tot deze villa, eigendom van een medicus uit Zwolle.

Dat leidt ertoe dat direct na de bevrijding Van der Vijver voor de keus wordt gesteld zich ziek te melden of ontslagen te worden. Van der Vijver kiest voor het eerste en Ir. Everts, directeur van de Landbouwwinterschool wordt aangesteld als waarnemend burgemeester, een besluit dat al in het najaar van 1944 werd voorbereid.

Kruudmoes
De Historische Vereniging verspreidt deze week deze speciale Kruudmoes onder haar 700 leden, daarnaast worden alle leerlingen van de basisscholen uit groep 7 en 8, en alle bewoners uit verzorging/bejaardenhuizen uit de gemeente Raalte een speciale Kruudmoes aangeboden. En er is nog een beperkte oplage beschikbaar voor de inwoners van Raalte, te verkrijgen bij de plaatselijke boekhandel. De totale oplage is 3000 stuks.

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.