Samenwerking om aanleg laadpalen te versnellen

ZWOLLE – Er zijn meer laadpunten nodig om alle auto’s in 2030 elektrisch te kunnen voeden. De provincies Gelderland en Overijssel gaan gemeenten hierbij ondersteunen. Zij hebben hiervoor op 23 maart met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de samenwerkingsovereenkomst Nationale Agenda Laadinfrastructuur (NAL) getekend.

Gedeputeerde Tijs de Bree (energie) voor de provincie Overijssel: “We zien dat elektrisch rijden een enorme vlucht neemt. Dat is een mooie ontwikkeling. Als we aan de mensen en bedrijven vragen om elektrisch te gaan rijden, dan moeten we er ook voor zorgen dat er voldoende laadpunten zijn. Dat is één van de eerste dingen waar mensen naar kijken als ze overstappen. Als provincies hebben we hierin al een stap gezet door een grote, gezamenlijke aanbesteding te doen. In de huidige afspraken gaan we nog een stapje verder door een regionale aanpak voor laadinfrastructuur te maken.”
Gemeenten komen op basis van een integrale visie laadinfrastructuur en plaatsingsbeleid tot locaties waar laadpalen te plaatsen. Het gaat om laadinfrastructuur voor verschillende vormen van elektrische voertuigen in de openbare ruimte maar ook op privaat terrein. De groei van het aantal laadpalen en elektrische auto’s heeft ook een impact op het elektriciteitsnet. Het beïnvloedt de planningen van netbeheerders waar netverzwaringen nodig zijn. Gelderland werkt daarom samen met de provincie Overijssel en de netbeheerders een regionale aanpak uit hoe gemeenten te ondersteunen bij deze afwegingen.

Aanbesteding

Gelderland werkt al langer samen met Overijssel om de laadinfrastructuur te verbeteren. In 2018 is voor deelnemende gemeenten een aanbesteding publieke laadpalen uitgeschreven. Voor het vergroenen van de mobiliteit is het van belang dat het aanbod van laadpalen gelijke tred houdt met de vraag. Daarom is als onderdeel van het landelijk klimaatakkoord afgesproken dat er een NAL komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.