Rubisco Foods start met fabriek op The Green East

Bedrijf wil zich met productie van plantaardig eiwit uit kroos richten op de wereldmarkt

RAALTE – De nieuwe productiefabriek voor waterlinzen (of kroos) van Rubisco Foods bij The Green East aan de Drosteweg in Raalte wordt donderdag 5 maart officieel geopend. Het bedrijf produceert plantaardig eiwit uit waterlinzen (kroos). Dat eiwit wordt onder meer gebruikt voor vleesvervangers, sauzen en kant-en-klaarmaaltijden.

Het bedrijf is met Sallandse boeren in gesprek over de levering van de grondstof, het kroos. De fabriek kan in het begin nog zo’n 1.200 kilo kroos per uur verwerken tot plantaardige eiwitten; het doel is om eind dit jaar al drie tot vijf keer deze hoeveelheid te kunnen verwerken. Bijna tien jaar geleden voorzagen de oprichters Hans Derksen en Lourens Zwart wereldwijd al een sterk groeiende vraag naar plantaardige eiwitten. Toepassingen voor kroos zijn in het Westen nauwelijks bekend. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Zuidoost-Azië waar het onder meer gegeten wordt. In 2013 volgde de oprichting van ABC-Kroos in het Gelderse Groenlo. Na enkele jaren proefnemingen en experimenteren (er verscheen zelfs een boekje met recepten voor waterlinzen) werd twee jaar geleden besloten om een grote productiefabriek te bouwen. Daarvoor werden investeerders gezocht en die werden in Overijssel en Raalte gevonden.

Het Energiefonds Overijssel zorgde voor een bijdrage van 900.000 euro. Daarvoor waren verschillende redenen; het innovatieve karakter van de technieken voor de verwerking van kroos, de impuls voor de regionale werkgelegenheid en de forse energiereductie na opschaling van de fabriek. Mede dankzij co-investeerder Maan Group (eigenaar en initiatiefnemer van The Green East) werd grootschalige productie mogelijk. The Green East is een ontwikkelcentrum voor circulaire bedrijven in de agrofood op de locatie van het vroegere varkensproefbedrijf Oost-Nederland.

Rubisco Foods (de naam werd eind vorig jaar als vervanger van ABC Kroos gekozen met het oog op de internationale uitstraling) ziet een grote toekomst voor hoogwaardig eiwit uit eendenkroos. Bij de teelt in water verdubbelen de waterlinzen zich in het groeiseizoen ongeveer elke dertig uur. Daardoor leveren ze circa tien keer meer eiwit per hectare per jaar dan bijvoorbeeld de sojateelt. Ook is de milieubelasting van het plantje vele malen lager en groeit het in de eigen regio waardoor er nauwelijks transportkilometers zijn. Volgens het bedrijf scoort dit plantaardige eiwit uit kroos qua voedingswaarde aanzienlijk beter dan soja en graaneiwit wat betreft essentiële aminozuren. Het zou zelfs vergelijkbaar zijn met dierlijk eiwit zoals vlees en melk.

De productie kost volgens de oprichters veel minder energie dan bijvoorbeeld de productie of teelt van vlees van vee of van soja en er is een veel lagere CO2-uitstoot. Het bedrijf stelt verder dat het als enige in Europa zo’n hoge concentratie (70 procent) eiwit uit het kroos kan winnen dankzij zelf ontwikkelde innovatieve technieken. Wel blijken soms Europese regels rond voedselveiligheid nog een belemmering omdat kroos een heel nieuw voedselproduct is.

Rubisco Foods richt zich nu nog vooral op Overijssel, maar wil in de toekomst over provincie- en landsgrenzen heen groeien. Derksen: “We willen deze productie en toepassing van waterlinzen uitrollen over de hele wereld en ook elders fabrieken bouwen. Op deze manier leveren wij onze bijdrage aan het oplossen van de klimaatproblematiek en de wereldvoedselvoorziening.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.