Raalter college wil eventueel praten over openstelling rondwegen voor sneller landbouwverkeer

RAALTE – Het Raalter college van B&W is bereid om in gesprek te gaan met de provincie en Rijkswaterstaat om de rondwegen bij Heino en Heeten open te stellen voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 kilometer per uur kunnen rijden. Dat schrijft het college in een brief naar het CDA Raalte dat daar bij monde van Jeroen Neimeijer schriftelijke vragen over had gesteld.

Dat wil dus niet zeggen dat de wegen ook daadwerkelijk opengesteld worden voor snellere landbouwvoertuigen. Het college wil de voor- en nadelen samen met de provincie (verantwoordelijk voor de rondweg rond Heeten, de N332) en Rijkswaterstaat (de N35) afwegen. Bovendien geldt er nog een voorbehoud: de Tweede Kamer heeft dan wel ingestemd met de aanpassing van de wetgeving om sneller landbouwverkeer op meer wegen toe te laten, de Eerste Kamer moet zich er nog over buigen.

Het CDA Raalte wil echter zo snel mogelijk spijkers met koppen slaan. “Met de snelheidsverhoging kan landbouwverkeer over veiligere en betere routes rijden; dit komt de verkeersveiligheid ten goede”, zo stelt Jeroen Neimeijer. “Na het van kracht worden van dit wetsvoorstel kunnen provincies, gemeenten en waterschappen rondwegen voor landbouwvoertuigen openstellen. Boeren en tuinders kunnen dan meer over provinciale wegen en rondwegen rijden in plaats van over parallelwegen met fietsers en door stads- en dorpskernen te rijden. In het verleden zijn er vele oproepen gedaan door Plaatselijk belang Heeten en de school in Heeten om hier naar te kijken. Er waren nooit mogelijkheden voor. Ook in Heino is meerdere keren besproken hoe het grote landbouwverkeer midden door het centrum verminderd kan worden.”

Als ook de Eerste Kamer instemt met het wetsvoorstel, dan geldt een overgangsperiode tot 2025. Alle (land)bouwvoertuigen moeten na het van kracht worden van het wetsvoorstel vanaf 2025 een kentekenplaat voeren. Nieuwe trekkers worden na inwerkingtreding van de wet direct voorzien van een kentekenplaat. Landbouwvoertuigen, die eerder dan 2025 gebruik willen maken van de snelheidsverhoging, een ontheffing willen aanvragen of gebruik willen maken van provinciale wegen, hebben voor 2025 een kentekenplaat nodig.

De nieuwe wetgeving heeft volgens de gemeente alleen mogelijke gevolgen voor de rondwegen bij Heeten en Heino.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.