Raad Raalte vergadert in het dialect

RAALTE – Van het ‘beginpröatie’ en het ‘niejs van de burgemeister en wetholders’ tot en met het ‘vaste stell’n van aandere winkeltieden’ en de ‘sluuting’; donderdagavond 12 maart zal de gemeenteraadsvergadering in Raalte in het Sallands worden gehouden. Het idee van raadslid Ben Nijboer (BurgerBelangen) kreeg brede steun in de raad en wordt nu uitgevoerd als onderdeel van de jaarlijkse actie ‘Maart-dialectmaand’.

Burgemeester Martijn Dadema heeft inmiddels samen met Gerard Oosterlaar (van het tegenwoordig tot trio uitgegroeide Höllenboer) een wervend filmpje opgenomen. Daarin wordt opgeroepen om het eigen dialect te gebruiken: “Het is zo mooi, het verbindt ons, maar het glipt ons ook door de vingers. Daarom is het goed om het Sallands in de gemeenteraadsvergadering te gebruiken, al is het maar één keer per jaar.” Overigens zal in de raadszaal donderdagavond vrijwel zeker niet alleen maar het Sallandse dialect te horen zijn. “De bedoeling is namelijk dat elk raadslid zijn of haar eigen dialect gebruikt. Wethouders als Jacques van Loevezijn en Gerria Toeter zullen dat dus in het Twents doen omdat ze daar opgegroeid zijn. Ikzelf zal het ABN gebruiken want vroeger werd bij ons thuis in Heino geen dialect gesproken”, zo licht Dadema toe. Hij is wel blij met het idee van Ben Nijboer: “Het Sallands is een onderdeel van het officieel als eigen taal erkende Nedersaksisch. Dan is het goed om hier aandacht aan te besteden als gemeenteraad.”
Wethouder Wout Wagenmans, als geboren en getogen Heetenaar beheerst hij de streektaal uitstekend, is wat minder tevreden. “Op de agenda donderdagavond staan geen punten voor mij als wethouder. Ik zal dus zelf maar een punt naar voren moeten brengen”, zo kondigt hij alvast aan. Raaltenaar Harry Velderman heeft de hele agenda voor de vergadering in het Sallands omgezet (op de site van de gemeente terug te vinden). De vergadering begint donderdagavond om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis en iedereen is uiteraard welkom.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.