Project Salland Zoemt zet in op meer insecten

RAALTE – Het project Salland Zoemt is officieel van start gegaan. Het doel is om het ruwweg in de driehoek tussen Raalte, Heino en Lemelerveld weer te laten zoemen van de insecten.

Bedoeling is dat bewoners zich inzetten om het projectgebied weer meer biodivers te laten worden. Vanuit een robuuste zone van bos en landgoed die er al is, wordt geprobeerd verbindingswegen te creëren voor insecten (maar ook voor andere fauna), waarbij je moet denken aan natuurlijke elementen als poelen, sloten, bloemrijke akkerranden, ruige randen en bosschages als opgaand hout. Of van een enkele bomenrij tussen twee weilanden weer een echte houtwal maken.
Volgens Salland Zoemt bleek afgelopen winter dat er vanuit het gebied veel interesse is om mee te doen,. “Diverse boeren, burgers en bedrijven hebben op voorhand hun enthousiasme al uitgesproken. Duurzaam Heino en IVN Raalte haken ook aan.”
Niemand is verplicht mee te doen, maar Salland Zoemt wil grondeigenaren in het gebied graag in aanrakingen laten komen met mogelijkheden die er zijn. Kostbaar Salland vergoedt bijvoorbeeld negentig procent van de kosten van de aanleg van opgaand hout, fruitbomen, lanen en poelen, waarbij je dik twintig jaar een kwart van de onderhoudskosten betaald krijgt. Onderhoud van al bestaande singels en houtwallen valt onder dezelfde regeling.

Salland Zoemt roept iedereen die interesse heeft mee te doen en te denken zich aan te melden. Dat geldt niet alleen voor bewoners van het gebied, ook anderen zijn van harte welkom. Voor meer informatie mail naar sallandzoemt@gmail.com.

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.