Parochies H. Kruis en H. Lebuinus stellen kerken open voor gebed

REGIO – Door het coronavirus zijn er in de weekenden geen publieke vieringen in de RK-kerken in Nederland. Maar de parochies H. Kruis en H. Lebuinus proberen er te zijn voor de gelovigen. Met missen die online te volgen zijn, gebedsmomenten en gelegenheid tot telefonisch contact.

Elke zondag verzorgen de priesters missen (zonder kerkgangers). Met natuurlijk gebed voor de misintenties en de slachtoffers van het coronavirus. Deze missen zijn inmiddels als het goed is te volgen via staging2.parochieheiligkruis.nl en staging2.heiligelebuinus.nl (zowel live als na afloop). Aan de onderliggende techniek wordt op het moment van schrijven nog gewerkt.
Op de doordeweekse dagen zijn er ook Eucharistievieringen in de kerken van de beide parochies. Hierbij zijn kleine groepen kerkgangers welkom. Het zijn vieringen met ongeveer 25 mensen die zich dienen te verdelen over de grote kerkruimte. In de Pauluskerk (vrijdag) en de Basiliek van de H. Kruisverheffing (dinsdag, woensdag en donderdag) in Raalte beginnen die om 9.00 uur; in de kerk in Heeten elke woensdagavond om 19.00 uur; in de kerk op de Boerhaar elke donderdagavond om 19.00 uur; in de kerk in Lettele elke vrijdagmorgen om 9.00 uur en in de kerk van Nieuw Heeten elke werkdag om 17.00 uur (Vesperdienst).
In de kerken van Lettele en Mariënheem zijn er elke werkdag korte gebedsmomenten om 9.00 uur; in de kerk op de Boskamp elke dinsdag- en vrijdagochtend om 10.00 uur. Bovendien is er elke vrijdag om 15.00 uur een kruiswegmeditatie in de H. Kruisverheffing in Raalte.
Dagelijks zijn de kerken van de beide parochies zoveel mogelijk geopend. De H. Kruisverheffing is zeven dagen per week geopend van 8.30 tot 17.00 uur voor het opsteken van een kaarsje en voor stil gebed. Dagelijks kunnen ook producten naar de kerk worden gebracht voor de voedselbank. Bovendien wordt dagelijks een meditatie, overweging of filmpje gezet op de websites van de parochies.

Luisterend oor

“Als kerk willen we er zijn voor elkaar”, zo stellen de pastorale teams van beide parochies in een persbericht. “En juist nu is dat moeilijk. Maar we laten niemand vallen en daarom laten we iedereen, die daar behoefte aan heeft, weten dat we er zijn met een luisterend oor. We kunnen u weliswaar niet persoonlijk bezoeken, maar we kunnen wel met u bellen bijvoorbeeld. Wilt u graag uw verhaal kwijt nu u de deur niet uit mag; komen de muren op je af omdat je als gezin ineens op elkaars lip zit nu de scholen gesloten zijn, er thuis gewerkt wordt of er helemaal niet gewerkt kan worden of heb je er gewoon behoefte aan even de stilte te doorbreken, dat kan. We zijn er voor u, voor jou.”
Op de websites van de parochies en in het parochieblad staan de contactgegevens van de secretariaten en de telefoonnummers van de leden van het pastoraal team. “Er zijn naast het pastoraal team ook veel hartelijke vrijwilligers, die normaal gesproken mensen bezoeken en die van harte bereid zijn eens met iemand te bellen.”
Zie verder via staging2.parochieheiligkruis.nl en staging2.heiligelebuinus.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.