Olst-Wijhe maakt werk van klimaatadaptie

WIJHE – De gemeenteraad van Olst-Wijhe heeft vorige week maandag ingestemd met de aanpak van klimaatadaptie. De komende jaren is klimaatadaptatie een speerpunt in Olst-Wijhe. Een medewerker gaat aan de slag om te kijken hoe de routekaart kan worden uitgevoerd.

Welke zaken wil de gemeente aanpakken en welke kunnen even wachten; hoe wil de gemeente aan de slag en met wie en hoe worden de inwoners erbij betrokken? Allemaal vragen die de komende periode aan de orde komen. Hoe dan ook gaat de gemeente dit jaar met inwoners en bedrijven in gesprek. Wethouder Marcel Blind: “Het is nodig dat we deze stappen zetten, maar het draagt ook bij aan een prettigere, groenere en gezondere leefomgeving voor onszelf. We hebben er allemaal baat bij.”

Alle gemeenten in Nederland maken een plan om klimaatbestendig te worden. In 2019 voerde de gemeente Olst-Wijhe een knelpuntenanalyse. Blind: “Vorig jaar juli zagen we bijvoorbeeld hoe een extreme bui zorgde voor veel wateroverlast en schade in Olst. Het is niet altijd mogelijk om meteen actie te ondernemen, maar het is wel belangrijk om te onderzoeken wat we kunnen doen om overlast te beperken. In de routekaart klimaatadaptatie staan allerlei acties beschreven. Niet alles moet vandaag of morgen klaar, maar we kunnen onze ogen er niet voor sluiten. We staan voor een grote opgave, met elkaar, als inwoners van Olst-Wijhe.”

“We kunnen allemaal ons steentje bijdragen. Hittestress, wateroverlast, maar ook droogte kunnen we bijvoorbeeld verminderen door meer groen aan te brengen, ook onze tuinen. Denk ook aan waterberging en -infiltratie in je tuin. In onze projecten staan we ook heel bewust stil bij klimaatadaptatie. Bijvoorbeeld door in nieuwbouwwijken wadi’s aan te leggen waar overtollig water naartoe kan bij extreme regenval. We moeten het met elkaar doen.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.