Natuur ligt maand voor: Sprengenberg per direct dicht

REGIO – Het kerngebied van de heide op de Sprengenberg in Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is deze week per direct gesloten voor bezoekers, omdat het broedseizoen al is begonnen. De natuur zit al in de voorjaarsstand en heeft rust nodig.

De natuur ligt een maand voor op schema. Zangvogels zingen volop, de eerste bloesems kleuren wit en de eerste eierklompen van amfibieën zijn reeds gezien. Jos Schouten, boswachter bij Natuurmonumenten: “Wij stoppen zelf normaal gesproken al ruim voor 15 maart met werkzaamheden op de heide. Door het vroege voorjaar zijn we nu al gestopt. Nu we zien dat er al broedende vogels op de heide zijn, is het ook noodzakelijk verstoring door recreatie te beperken. Daarom sluiten wij het broedgebied vervroegd. Er blijft op de Sprengenberg genoeg ruimte over voor wandelaar, fietser en ruiter om ook nu van de heuvelachtige vergezichten en het ontluikende voorjaar te kunnen genieten.”

Kraamkamer voor de natuur

Elke frequente bezoeker van de Sallandse Heuvelrug is gewend aan het feit dat het kerngebied van de heide op De Sprengenberg van 15 maart tot 15 juli dicht gaat voor publiek. Dan is het een kraamkamer voor de natuur. Want rust is voor broedende vogels essentieel om hun jongen groot te brengen. Zeker gezien het feit dat het leefgebied van die vogels door een teveel aan stikstof onder druk staat.

Ruben Vermeer is boswachter ecologie bij Natuurmonumenten in Salland en kijkt eigenlijk altijd naar boven of hij iets langs ziet flitsen. Dit voorjaar heeft hij al vroeg een aantal mooie vogelwaarnemingen gedaan, zoals baltsende korhoenders. Maar dat baart hem ook zorgen. Hij kreeg al een melding van wandelaars die opvliegende korhanen zagen. Ze waren duidelijk verstoord. Het is van belang dat de vogels tijdens het baltsen en broeden de nodige rust krijgen. Vermeer: “Op de heide klinkt nu al overal de duidelijk herkenbare roep van de boomleeuwerik. De komende dagen komen nog veel meer vogels terug naar de heide om tot broeden te komen.” Vandaar dat hij groot voorvechter is van deze vervroegde afsluiting. “We zien dat het broedseizoen steeds eerder begint. Ik sluit een permanente aanpassing van de afsluitingsdata dus niet uit.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.