Meer ruimte voor woningbouw door snelheidsbeperking

ZWOLLE – Gedeputeerde Staten van Overijssel verwachten dat een groot deel van de woningbouwprojecten in de provincie door kan gaan. Dit vanwege de maatregel om de maximumsnelheid op de wegen te verlagen naar 100 kilometer per uur.

De minister van LNV heeft bepaald dat de stikstofruimte die hierdoor beschikbaar komt, moet worden ingezet voor woningbouw en een aantal grote infraprojecten van het Rijk. In Overijssel komt de stikstofruimte beschikbaar voor de woningbouw die valt binnen de randvoorwaarden die zijn vastgesteld. De depositieruimte in Overijssel komt voor 30 procent ten goede aan de natuur en wordt maximaal voor 70 procent gebruikt voor het verlenen van vergunningen aan woningbouwprojecten. “Hiermee ontstaan nieuwe mogelijkheden voor de woningbouwprojecten, die tot nu toe de benodigde stikstofruimte niet konden creëren”, zo stelt Gedeputeerde Staten.

Gedeputeerde Ten Bolscher is blij met de stappen die nu zijn gemaakt. “Door de invoering van de beleidsregels eind 2019 was het al mogelijk om voor verschillende initiatieven een vergunning aan te vragen die konden aantonen geen stikstofdepositie te hebben op Natura 2000-gebieden. Initiatiefnemers hebben daar ook gebruik van gemaakt. Vergunningverlening voor grotere projecten bleek echter nog lastig. De beperking van de maximumsnelheid op snelwegen zorgt nu dat er stikstofdepositieruimte wordt gecreëerd. Die ruimte zetten we in voor de woningbouw, waardoor in Overijssel het grootste deel van de projecten door kan gaan. Mochten er nog knelpunten blijven bestaan in de woningbouw, dan gaan we daarover in gesprek met de betreffende gemeenten. Ondertussen werken we als twaalf provincies samen met de minister van LNV aan maatregelen om ruimte te creëren voor andere projecten waarbij we rekening houden met de juiste balans tussen ecologie en economie.”

Kijk voor meer informatie op staging2.overijssel.nl/stikstof. De uitgangspunten voor het stikstofregistratiesysteem zijn vermeld op staging2.bij12.nl/nieuws/vergunningverlening-via-stikstofregistratiesysteem-van-start/.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.