Home / Sallandcentraal / Lemels Arfgoed bezig met bevrijdingsprogramma

Lemels Arfgoed bezig met bevrijdingsprogramma

LEMELE – ‘t Lemels Arfgoed is bezig met de organisatie van een speciaal programma rondom de viering van 75 jaar vrijheid. Dat bestaat uit de plaatsing van enkele blijvende ‘herinneringen’ en enkele activiteiten. Op 10 april is het 75 jaar geleden dat Lemele, Archem en Dalmsholte werden bevrijd.

“We vinden het belangrijk dat de vrijheid blijvend is en willen iets tastbaars in Lemele laten zien, zodat kinderen, volwassenen en ook de vele toeristen steeds weer herinnerd worden aan 75 jaar vrijheid”, zo stelt ’t Lemels Arfgoed. Daartoe werkt de historische vereniging aan drie initiatieven: de plaatsing van een grote ‘picknicktafel’ (met herinneringsplaat) op het plein van basisschool Ichthus; de plaatsing van een bank bij de Leeuw op de Lemelerberg en de plaatsing van een herinneringsbord bij de plek van het ‘onderduikershol’ aan het Zandeinde in Lemele. Dit onderduikershol werd veel gebruikt door onderduikers en jongelui uit Lemele, die dreigden bij razzia’s opgepakt te worden om in Duitsland te werk gesteld te worden.

Daarnaast organiseert ’t Lemels Arfgoed een aantal activiteiten. Op 3 april verzorgt Kunst na Arbeid een bevrijdingsconcert in Zaal Dijk (aanvang 19.30 uur). Op 10 april is er een speciale avond met medewerking van een medewerker van het Achterhoeks Museum (met aandacht voor de bevrijding van de regio rond Lemele) in de Schakel. Aanvang is om 20.00 uur. Verder is er van 10 april tot en met 5 mei een kleine expositie over WOII in de Schakel. Tenslotte wil het ’t Lemels Arfgoed in juni een nieuw boekwerkje uitgeven met verhalen van plaatselijke ouderen die de oorlog hebben meegemaakt.

Lees ook

‘Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers’

ZWOLLE – “Nog meer onzekerheid voor agrarische ondernemers en hun gezinnen”. Dat zegt Gert Harm …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.