Home / Sallandcentraal / Lauk: Hamsteren

Lauk: Hamsteren

Ook ik ben een kleine hamsteraar. Je hoort veel gemopper en boosheid over deze grote groep, je ziet de gevolgen in de winkels, maar ze komen zelf weinig aan het woord. Ik hamster toiletpapier, ik geef het eerlijk toe. Ter verdediging, dat doe ik al 30 jaar. In het gezin Bouhuijzen is dat al jarenlang een grap; pa met zijn grote voorraad toiletpapier.

Of ik ooit een trauma heb opgelopen, zo heeft mijn beterhelft vaak gevraagd. Trauma is overdreven, maar wel een slechte persoonlijke ervaring met bierviltjes toen het toiletpapier een keer op het verkeerde moment op was. Ik moet toegeven dat ik niet helemaal snap wat toiletpapier nu voor nut heeft. Ook wat extra eieren, whiskey en koffie is nooit verkeerd. In de VS slaan ze vooral nieuwe wapens en munitie in. Dan ben ik blij dat het hier bij toiletpapier blijft, aangevuld met witte, bruine maar geen blauwe bonen. Ik vraag me af wat dat zegt over de volksaard; toiletpapier of wapens hamsteren.

Hoe dan ook, dit is een bijzondere tijd. Ik ken (nog) niemand persoonlijk die dat virus had of heeft, maar ik lees en zie genoeg over wat er gebeurt in de ziekenhuizen. Enorme grote problemen als stikstof, PFAS, files, discriminatie, racisme, het verkleedfeest carnaval, Round Up, woningnood, ondermijning van de lokale democratie en de kleur van Zwarte Piet zijn iets van vroeger. Tegenover het voordeel dat het Songfestival niet doorgaat staat het nadeel dat hetzelfde voor de EK Voetbal geldt. Of andersom.

De gevraagde sociale afstand van 1,5 meter in deze tijd is nog te doen, zeker voor iemand die nooit van het kussen en knuffelen was. Ik zie die nu (voorlopig) overbodige maandenlange inspanningen van vrijwilligers voor bijvoorbeeld de activiteiten rond 75 jaar bevrijding in april. Of voor de Paasvuren, wandelvierdaagsen en festivals die van de baan zijn. Ik praat met vrienden, familie en buren die financieel zware klappen krijgen komende tijd. Er zijn veel mooie initiatieven, gebaren, wensen en acties, naast de meest maffe en domme complottheorieën. Gelukkig overheerst het positieve, de goede wil en goede bedoelingen. Kijk naar de speciale Corona-Salland pagina op Facebook waar massaal hulp wordt aangeboden. Of het soloconcert zondagmiddag in de tuin van Swaenewoerd.

Mooi vond ik het luiden van de klokken en de kerken die door de week de deuren openzetten. Een herinnering aan oude tijden toen in tijden van pest en cholera met processies en missen het gevaar moest worden bezworen. Wat het beste middel was om de ziektes destijds extra snel te verspreiden. Nu kijken er meer mensen naar diensten die via internet worden uitgezonden dan er gemiddeld op zondag in de kerk zitten. Vreemde tijden dus. Persoonlijk heb ik twee lichtpuntjes; dit jaar mogen we twee kleinzoontjes verwelkomen. Ik wens ze beiden een heel lang en gelukkig leven maar vrees dat hun geboortejaar 2020 heel, heel lang aan het coronavirus zal herinneren.

Lees ook

Gemeentesecretaris Karin Cornelissen weg bij Raalte

RAALTE – Gemeentesecretaris Karin Cornelissen gaat de gemeente Raalte in het eerste kwartaal van dit …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.