Lauk: Bevrijdingsvlag

Afgelopen maanden ben ik betrokken geraakt bij de vele activiteiten in Salland rond de herdenking van de bevrijding 75 jaar geleden. In Luttenberg, Mariënheem, Heino en Raalte heb ik met veel vrijwilligers gesproken die vaak al maanden druk zijn.

Er is voor alle kerkdorpen in de gemeente Raalte een speciale bevrijdingsvlag ontworpen, steeds in twee versies, die flink verkocht wordt. De versie die elk jaar op 5 mei weer kan worden gebruikt is populairder dan de eenmalige met daarop ’75 jaar’ maar daar zijn we zuinige Sallanders voor. Dat geldt ook voor het feit dat sommigen de prijs van 15,50 (de kostprijs) hoog vinden. En dat Heino een eigen vlag heeft omdat ze eerder waren dan in Raalte.

De ontwerpers van die Raalter bevrijdingsvlag hebben vorig jaar de keuze gemaakt om er de vlaggen (in het klein) van de landen af te drukken waarvan militairen in Salland gesneuveld zijn tussen 1940 en 1945. Dat was een klus. Welke vlag van de VS, nu met 50 sterren, maar toen met 48 sterren (zonder Alaska en Hawaï) moet je gebruiken? En er was een Brit uit wat toen een Britse kolonie was, pas later het destijds beruchte Rhodesië werd en nu al vele jaren Zimbabwe is. Dat gebied was in 40-45 verdeeld in een aantal bestuurlijke eenheden, maar had geen nationale vlag. Of een goede burgerlijke stand. Wel had elk deel een eigen wapenschild. Er is vooral praktisch gekozen voor dat deel van het gebied waar de meeste Britse kolonialen toen woonden.

Over zo’n keuze kun je discussiëren, dat is het mooie van vrijheid, maar ik vind sommige kritiek merkwaardig, zeker als je weet dat het gaat om mensen die hier gesneuveld zijn. Het gaat vooral om de kritiek dat de enorme inbreng van de toenmalige Sowjet-Unie aan de overwinning op Nazi-Duitsland genegeerd wordt omdat de rode vlag met hamer en sikkel niet op de Raalter bevrijdingsvlag staat. Ik vind dat logisch gezien de gemaakte keuze want er zijn hier in de oorlog op het land of in de lucht geen Russen gesneuveld.

Opvallend was de mening van SP-politica Lenka Pitrmanova op de site ‘Opinie in Salland’. Lenka haalde flink uit; “We gaan 75 jaar vrijheid vieren in Raalte! Maar dit feestje is exclusief bedoeld voor kapitalistische landen! Rusland mag er niet bij horen. Kunnen we dan nog spreken over viering van vrijheid? Of over het demoniseren, het uitsluiten van Rusland en manipuleren van de geschiedenis. Is dat nog vrijheid?” En zo gaat het alinea’s lang door.

En dat allemaal over een herdenkingsvlag. Je moet veel fantasie hebben om de enorme inzet van al die vrijwilligers als een soort kapitalistisch complot te zien. Ik heb meer met de 91-jarige Anna van der Kolk uit Heino, opgegroeid op een boerderij bij Laag Zuthem. Ik mocht haar interviewen; “Of we in deze tijd iets van die oorlog kunnen leren? Ja, saamhorigheid, dat mag tegenwoordig wel wat meer.” Wijze woorden.

2 REACTIES

  1. Beste Lauk, veel waardering voor je inzet t.b.v. de bevrijdingsviering, zeer belangrijk. Ik mengde mij al eerder in de discussie over de afgebeelde vlaggen op de bevrijdingsvlaggen voor de kernen van Raalte, omdat deze weer mijn al lang bestaande ergernis opriep over het feit dat bij ALLE herdenkingen in West Europa de rol van de Sovjet Unie categorisch ontkend wordt, terwijl deze waarschijnlijk de allerbelangrijkste was van alle partijen. Zij zorgden voor het keerpunt in WO2 door de slag bij Stalingrad en hadden verreweg de meeste militaire slachtoffers: bijna 11 miljoen tegen de VS 400.000, Engeland 382.600, Canada 45.300.
    Als “smoes” wordt ook nog wel eens gezegd dat de Sovjets nooit hier geweest zijn bij de bevrijding, waarbij volledig voorbij gegaan wordt aan de Nederlandse overlevenden van de concentratiekampen, die grotendeels door de Sovjets bevrijd zijn.
    Om politieke redenen werd en wordt dit nog altijd doodgezwegen en ik ben het met Lenka Pitrmanova eens dat dit een groot schandaal is en dat juist de 75- jarige herdenking een mooi moment zou zijn om dit eindelijk eens recht te trekken. Lenka en ik gaan dit dan ook samen aanpakken. Zoals nu ook wee rbij het bezoek van het koningspaar aan Indonesië is gebleken is het nooit te laat om geschiedenisfouten te corrigeren!

    • Ik vind de keuze om de vlag van de Sowjet Unie niet af te drukken op de Raalter bevrijdingsvlag geen smoes maar een keuze. De rol van de Sowjet Unie wordt daar niet mee genegeerd. Die rol is groot maar met zwarte randen. Denk aan de moord op 4500 Poolse officieren in 1940 in Katyn door de Sowjets veiligheidsdienst NKVD. En het wachten tot de Duitsers de opstand in Warschau hadden neergeslagen voordat de Russische opmars verder ging. Ook de Britten en Amerikanen is veel te verwijten: waarom werd in de laatste fase van de oorlog Dresden vernietigd? Of waarom werden de spoorlijnen naar de concentratiekampen niet gebombardeerd? Het grote naoorlogse verschil is wel dat Amerikanen en Britten de bevrijde landen in West Europa niet bezetten, wel hielpen bij de wederopbouw, ook uit eigenbelang, en de Sowjets in Oost-Europa wel bezetters werden voor tientallen jaren. Denk maar aan het neerslaan van de Hongaarse opstand. Maar dat zijn veel bredere discussies dan de keuze in Raalte voor vlaggen van landen waar hier militairen van zijn omgekomen. Het mooie van vrijheid is dat we hier vrij over kunnen discussiëren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.