‘Kracht tonen en elkaar niet in de put praten’

Martijn Dadema over zijn werkzaamheden als voorzitter van het gemeentelijke crisisteam

RAALTE – De situatie is onwezenlijk. In korte tijd is alles veranderd. Zo ook voor Martijn Dadema, burgemeester van Raalte. Door het coronavirus is zijn agenda vrijwel leeg, alle reguliere overleggen zijn gecanceld, maar er is genoeg te doen. Hij is voorzitter van het gemeentelijke crisisteam van Raalte. Hun taak: de dienstverlening in de benen houden en zoveel mogelijk duidelijkheid bieden aan inwoners, ondernemers, organisatoren en instellingen.

De eerste bijeenkomst van het team, dat verder bestaat uit de gemeentesecretaris, de wethouder zorg, de adviseur openbare orde en veiligheid, een communicatieadviseur en een notulist/secretaris was op vrijdag 13 maart, de dag nadat de rijksoverheid bekend had gemaakt dat alle evenementen tot meer dan honderd personen voorlopig gecanceld waren. Op meerdere bestuurlijke niveaus zijn er dergelijke crisisteams. Landelijk, maar ook in de 25 landelijke veiligheidsregio’s (Raalte en Olst-Wijhe vallen onder IJsselland). Het Raalter crisisteam opereert onder hun paraplu. Elke ochtend om 10.00 uur komen ze bij elkaar. Martijn: “De eerste gesprekken gingen over vraagstukken als: hoe houden we de gemeentelijke organisatie in de benen; wat kunnen we op het gemeentehuis betekenen; hoe zorgen we ervoor dat vitale processen zoals de betaling van uitkeringen en de bijstand gewaarborgd blijven; wat communiceren we naar de samenleving en wat moet onze boodschap zijn? Het was allemaal heel erg gericht op de maatregelen. We hebben snel besloten om de inning van de OZB voor bedrijven uit te stellen. Een van de eerste uitdagingen was de sluiting van de scholen. Hoe zorgen we er als gemeente voor dat er opvang is voor kinderen van mensen met vitale beroepen; wat doen we met de kinderen uit kwetsbare gezinnen?”

Beleidsteams

Inmiddels zijn zeven achterliggende groepen geformeerd die elk een deel van het coronabeleid op zich nemen. De thema’s zijn: economie, zorg, onderwijs en kinderopvang, evenementen, openbare orde en veiligheid, het buitengebied en de interne organisatie. Elke groep heeft zijn eigen coördinator. “We proberen alle vragen die we krijgen via de beleidsteams te beantwoorden. Je moet je realiseren dat ineens van alles is weggevallen. Bedrijven en instellingen die geen of nauwelijks inkomsten meer hebben. Denk aan ons sportbedrijf, maar ook aan verenigingen en het theater. Hoe ga je daarmee om? Ik weet van mensen die geen geld meer hebben. Daarvoor proberen we maatwerk te leveren. Als mensen serieus in de problemen komen, kunnen ze naar de gemeente bellen en kijken we naar een passende oplossing. En ineens moet je handhaven op nieuwe zaken. Dat begon al met de sluiting van de horeca, maar ook de sluiting van de sportvelden, waar jongeren elkaar toch bleven ontmoeten.”
Overigens stelt Dadema niet meer te worden geïnformeerd over het aantal besmettingen in de gemeente. “Er wordt natuurlijk ook maar beperkt getest. Sommige mensen zitten ziek thuis, maar dat kan ook een gewone griep zijn. Heel veel mensen werken thuis. Ik ook zoveel mogelijk. Het werk gaat voor een aantal ambtenaren gewoon door. Voor de uitkeringen en de wmo zijn we beschikbaar. Ook de buitendienst werkt gewoon door. Maar op bestuurlijk niveau draait alles om het coronavirus.”

‘Niet zinnen’

Over het algemeen is Dadema tevreden over hoe de inwoners van Salland omgaan met alle voorschriften rondom de nieuwe (voorlopige) realiteit. “De overgrote meerderheid houdt zich goed aan alle maatregelen. Maar tegelijkertijd maak ik me wel zorgen over gezinnen die samen naar de bouwmarkt of de supermarkt gaan. Doe het alleen. En natuurlijk maak ik me ook zorgen over de jongeren. Ik snap dat ze elkaar willen ontmoeten, maar doe het niet. En als het dan echt moet niet met meer dan twee tot drie personen tegelijk én met inachtneming van de anderhalve meter afstand. Houd je aan die maatregel. Dat gebeurt nog niet afdoende, dat zijn dingen die mij niet helemaal zinnen. Inmiddels waarschuwt de politie de jongeren ook.”
De eerste crisisoplossingen zijn er, de grote lijnen zijn uitgezet en daarom is het crisisteam nu begonnen met het uitwerken van scenario’s. Wat te doen als over twee, drie weken blijkt dat de crisis groter is dan verwacht of juist minder groot. “Hoe gaan we om met een eventuele lockdown of juist een versoepeling van de regels. Scenariodenken noemen we dat.”

Concerten

Maar zo stelt Dadema ook, gelukkig gebeuren er ook mooie dingen. “We moeten nu onze kracht tonen; elkaar niet de put inpraten. Natuurlijk moeten we alle regels rondom corona heel serieus nemen, maar we laten nu ook met elkaar zien wat de samenleving kan. Denk aan de concerten die het afgelopen weekend plaatsvonden bij de verzorgingshuizen, de horeca die zich nu richt op afhaalmenu’s en de mensen die ook bij hen bestellen om hen een hart onder de riem te steken. De Facebookcommunity Coronahulp Salland, die inmiddels al zo’n 2.500 leden heeft en waar heel veel mensen hun hulp aanbieden. Bedrijven die hun mondkapjes schenken aan de zorg; mensen die de boodschappen doen voor een ander of extra telefoontjes plegen.”
“Het is allemaal heel ingrijpend”, stelt Martijn. “Vanuit mijn achtergrond heb ik eerder dergelijke situaties meegemaakt. Een burgeroorlog in Kenia met een soort lockdown; een rampsituatie in New York nadat die stad getroffen was door een orkaan. Ik ken het gevoel. Ingrijpend is de beste omschrijving. Ik let goed op mezelf, ben er voor mijn vrouw en kinderen. We moeten oog hebben voor elkaar. Dat moeten we, ook als dit ten einde is, blijven doen. De naweeën gaan denk ik nog lang duren.”

Foto: Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.