Home / Uncategorized / Juwelier en opticien Boerdijk in Heino viert 30-jarig jubileum

Juwelier en opticien Boerdijk in Heino viert 30-jarig jubileum

‘Ik heb een week lang boven op al het goud en zilver geslapen’

HEINO – Zondag 8 maart is het precies dertig jaar geleden dat Peter Boerdijk zijn juwelierszaak en optiek aan de Munnikenhof opende. De Heinoër nam op 32-jarige leeftijd een van de vijf zaken van de regionaal bekende ondernemer Oegema over. Na het overlijden van Peters vrouw Marian kwam zoon Vincent zijn vader in het bedrijf bijstaan. Samen zagen ze hun winkel in drie decennia veranderen. “De verdeling is nu niet meer vijftig-vijftig.”

“De combinatie van optiek en juwelier was toen heel gebruikelijk,” vertelt Peter (62) over de bedrijven van zijn voormalige baas Oegema. “In 1986 overleed Oegema. Hij had geen kinderen of andere opvolgers. Zijn vijf bedrijven in Raalte, Ommen, Dedemsvaart, Slagharen en Heino gingen over in andere handen. Ik was tien jaar bedrijfsleider in Heino en nam daar in 1990 de zaak over.” De officiële overschrijvingsdatum was 1 maart 1990. “Maar de boel moest natuurlijk verbouwd worden, dingen werden verhuisd. Ik heb een week lang boven op al het goud en zilver geslapen. Dat kon vanwege de verbouwing niet in het pand blijven, waardoor ik het allemaal in dozen onder mijn bed had geschoven.”

Stroomversnelling

Ruim twintig jaar bestierde Peter samen met zijn vrouw Marian het bedrijf. “Ik had de opleiding fijnmechanische techniek gedaan, waar de goudsmederij onder valt. Via Oegema leerde ik het vak van opticien. Marian was echt de juwelier, daar was zij ook voor opgeleid.” Na het overlijden van Marian in 2013 kwam oudste zoon Vincent uit Amsterdam terug om zijn vader te helpen. “Dat was al wel het plan, maar het kwam toen in een stroomversnelling,” vertelt Vincent (33) daarover. “Het kwam allemaal samen. Ik heb de mbo-opleiding tot opticien gevolgd, daarna studeerde ik MER in Utrecht en ik heb nog twee jaar in Amsterdam Bedrijfskunde gedaan. Toen ik in Amsterdam woonde kwam ik al steeds vaker in de weekeinden naar Heino. Het stadse wereldje beviel me niet zo. Ik hou van de natuur en de mensen in Salland. De mentaliteit hier is een stuk echter, de mensen zijn niet zo pocherig.”

Modieus modelletje

Vader en zoon hebben het bedrijf in dertig jaar behoorlijk zien veranderen. “Voorheen was de verdeling juwelier-optiek ongeveer vijftig-vijftig,” schat Peter. “Tegenwoordig worden horloges en sieraden vaker online aangeschaft. Voor brillen en lenzen is dat bijna onmogelijk, daar is een ogentest en persoonlijk advies voor nodig. Welke correctie iemand nodig heeft hangt van zoveel dingen af. Wat voor werk doet iemand, waar heeft hij zijn bril voor nodig? Een vijftiger die al jaren prima zonder bril op de computer kan werken, maar van veraf inmiddels een correctie nodig heeft, wil het liefst een bril waarmee hij op alle afstanden scherp ziet. Samen met hem gaan we op zoek naar de beste oplossing voor zijn kijkprobleem.”

Daarna moet er nog een passend montuur gevonden worden. Vincent: “Het is nu veel makkelijker om een modieus modelletje te verkopen. Eerder mochten brillen niet opvallen, de bekende ziekenfondsbrilletjes. Nu mogen ze gezien worden. En dat geldt echt niet alleen voor jongeren. Ook onder ouderen is een bril een modeartikel geworden.” En uiteraard is de techniek enorm ontwikkeld. Peter: “Vroeger moest je glas handmatig snijden en deed je er hooguit acht per dag. Nu kun je er met de machine bijna acht per uur maken.”

Winactie

Om het 30-jarig jubileum te vieren, is er de hele maand maart een kassabonnenactie in de winkel van Peter en Vincent. Bij iedere aankoop dingen klanten mee naar de hoofdprijs: twee weekendjes weg ter waarde van 150 euro.

www.boerdijkheino.nl

Foto: Vader Peter en zoon Vincent Boerdijk bestieren al jaren samen hun juwelierszaak en optiek aan de Munnikenhof. “Die combinatie was vroeger heel gebruikelijk.”

 

Lees ook

Zwangerschapsblog: De kraamweek 

Zo zat ik 8 juni ’s middags nog op de verjaardag van mijn moeder en …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.