Ingezonden: Lief mens, wat ben je waard?

Je zult je misschien afvragen, wat een rare vraag. Dat is het ook en iets waar je normaal niet bij stil staat. Niet eerder dan dat je bijvoorbeeld loonsverhoging krijgt of een prijs of onderscheiding mag ontvangen. Dan kan je je afvragen, heb ik dat wel verdiend?

Door: Aaltje Booijink-Jonkman

Ik was er anders ook niet over begonnen als ik het in mijn omgeving niet was tegen gekomen. Verhalen die gaan over waardebepaling; hoeveel ben jij waard voor jouw werkgever. Dat kan gebeuren als je bijvoorbeeld door een beperking niet fulltime kan werken. Je krijgt te maken met allerlei instanties en uiteindelijk vindt er een waardebepaling plaats. Ook als je ziek bent geworden en niet meer terug kunt in de oude werksituatie wordt er naar passende oplossingen gezocht. Wat ben je nog van waarde voor de werkgever?

Ik zie wat het doet met mensen, deze waardebepaling, het geeft stress en onzekerheid. Ik schrok, toch nog, van de sluiting van de Hoenderloo groep. Naïef misschien, ik had verwacht dat er voor deze zeer kwetsbare jongeren een oplossing zou worden gezocht. In de diverse krantenartikelen wordt uitgelegd dat er financiële strubbelingen zijn en de kwaliteit niet kan worden gewaarborgd. En het verhaal van de jongeren en de ouders dan? Hun situatie is niet te beschrijven.

Wat verder van huis, op Lesbos, verblijven vluchtelingen onder erbarmelijke omstandigheden. Vrijwilligers doen hun uiterste best, om binnen de mogelijkheden die er zijn, het zo dragelijk mogelijk te maken. Maar de vraag is wel, hoeveel is het Europa waard? Het aangespoelde jongetje, was in ieder geval een foto waard die de wereld rondging en die we niet meer van ons netvlies krijgen.

De opgejaagde stroom vluchtelingen zijn mogelijk nog minder waard. Zij zijn afhankelijk van het gesprek dat tussen president Poetin en president Erdogan heeft plaats gevonden. Lief mens, wat ben je waard? We vieren gauw 75 jaar vrijheid. Ik heb het voorrecht dat ik met een aantal ouderen hierover mocht spreken. Zij vertellen over de periode waarin zij als kind angstig waren, de wereld om hen heen niet begrepen. Zij hebben de onzekerheid en angst van hun ouders ervaren. Bijzonder dat deze verhalen gedeeld worden.

Want lief mens, dat is waar het omgaat! Je bent de vrijheid waard, het recht op je eigen gedachten, het doorgeven van jouw verhaal. Je bent je familie waard, de liefde en het recht dat we naar elkaar omzien. Het recht van waardigheid.

Lief mens dat ben jij waard!

Aaltje Booijink-Jonkman
Gemeenteraadslid Raalte (CDA)

 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.