‘Ik ben blij dat ik altijd alles vol overgave heb kunnen doen’

Jan Smeekens, de Japanner van Salland, bergt zijn schaatsen op

WEESP – Het zit erop. De in Raalte geboren en getogen Jan Smeekens heeft zijn laatste rondje geschaatst. Op zijn afstand, de 500 meter, werd de Japanner van Salland zes keer Nederlands kampioen, greep hij eenmaal de wereldtitel en was hij slechts een haar verwijderd van olympisch goud. “Als sporter kijk je altijd vooruit. Nu ik gestopt ben kan ik terugkijken op alle mooie momenten in mijn carrière.”

Afgezien van het hele coronagebeuren voelt het voor Jan Smeekens op dit moment niet anders dan andere jaren rond deze tijd. Toch is het dat wel. Ruim twee weken geleden maakte de 33-jarige sprintspecialist bekend te stoppen met schaatsen. “Het daalt steeds meer in dat ik me straks in april niet meer bij het team hoef te melden,” vertelt hij. Het besluit om zijn schaatsen aan de wilgen te hangen, nam hij nog niet zo lang geleden. “Tijdens het schaatsseizoen heb ik me daar niet mee bezig gehouden. Toen was ik alleen druk met presteren en liet ik zulke dingen niet toe in mijn hoofd. Na het WK afstanden (13 tot en met 16 februari, red.) heb ik alles op een rijtje gezet en kwam ik tot dit besluit.” Smeekens sluit zijn imposante loopbaan met een goed gevoel af. “Ik heb een mooi laatste seizoen gehad. Ik ben blij dat het zo gelopen is. Op de NK afstanden werd ik tweede, op de EK afstanden vijfde en op het WK heb ik ook behoorlijk gepresteerd. Tachtig procent van mijn race daar was goed. Ik had nog graag een pr gereden, maar dat zat er niet in. 34,4 is goed, maar internationaal niet heel daverend.”

Marathon

Een sluimerende blessure is een van de redenen voor Smeekens om de topsport vaarwel te zeggen. “Ik heb al langere tijd last van mijn rug. Dat is inherent aan schaatsen, aan de houding die je aanneemt. Je wilt diep zitten, maar ook je bekken zo draaien dat je schaatsen niet bij je weglopen. Je moet een zogenaamde kattenrug maken. Dat is allemaal nogal een technisch verhaal, dus daar zal ik niet te diep op ingaan. Maar om die pijntjes hoef ik me in ieder geval niet meer druk te maken en dat is heel prettig. Ik heb er last van met schaatsen, maar niet in het dagelijks leven. Ik kan heus nog een halve marathon lopen als ik dat zou willen. Als ik nu ’s ochtends wakker word en ik voel wat, dan hoef ik niet direct langs de fysio. Het geeft rust dat ik me daar niet meer druk over hoef te maken.”

All-in

Nu de kogel door de kerk is, heeft Smeekens tijd om terug te blikken. “Als sporter kijk je altijd vooruit naar een volgend doel, maar ik weet nu zeker dat er geen prijzen meer bij komen. Nu kan ik terugkijken hoe mooi het was al die jaren. Waar ik heel blij mee ben is dat ik er altijd vol voor heb kunnen gaan. Ik nam nooit genoegen met minder, maar dat hoefde ook niet. Ik heb nooit concessies hoeven doen. Ik kon tot het laatste all-in gaan, vocht elke keer tot de laatste meter en heb altijd alles vol overgave gedaan.”

Ook op zijn prijzenkast mag hij trots zijn. De 500 meter-specialist werd onder andere zes keer Nederlands kampioen, greep in 2013 de wereldbeker en werd vier jaar later zelfs wereldkampioen. Op de Olympische Spelen in het Russische Sotsji waande hij zich zes jaar geleden een paar minuten (bijna) olympisch kampioen, totdat bleek dat Michel Mulder twaalf duizendsten van een seconde sneller was. “Inmiddels kan ik daar met een goed gevoel op terugkijken. Het is toch zilver op de Olympische Spelen. En ik heb daarna een geweldige huldiging gehad in Raalte.”

Geen zwart gat

Smeekens heeft al geruime tijd een relatie met voormalig schaatsster Ingeborg Kroon. Na een tijdlang samengewoond te hebben in Sneek, wonen ze tegenwoordig in Weesp. “We zaten samen in Jong Oranje en kennen elkaar inmiddels veertien jaar. We hebben alles, elke wedstrijd, elk toernooi, samen beleefd. Dat is heel bijzonder.” In oktober 2019 werd het stel ouders van dochter Josie. “Mijn vrouw nam vanaf het begin veel zorg op zich, zodat ik mij volledig op het schaatsen kon richten. Zonder haar had ik het echt allemaal niet gekund. Nu ik niet meer hoef te trainen, neem ik natuurlijk meer zorg op mij en kan mijn vrouw meer tijd aan haar carrière besteden.”

Hoe het leven voor Smeekens er na het schaatsen uitziet is nog een vraagteken. “Als iemand het weet, mag hij het zeggen. Ik heb na het vwo even bewegingswetenschappen gestudeerd en later nog bedrijfskunde. Bij de bedrijfskunde ligt mijn interesse, maar ik heb nog niet eens het eerste jaar van die studie afgemaakt. Ik was tweehonderd dagen per jaar van huis, een studie daarbij was gewoon niet te doen.” Hoe zijn toekomst eruitziet, is dus ongewis, maar van een zwart gat wil Smeekens niet weten. “Of ik iets in de schaatswereld ga doen of iets heel anders: ik heb nog geen idee. Maar een zwart gat? Nee, laten we er ook weer niet te dramatisch over doen.”

Jan Smeekens met zijn vrouw Ingeborg Kroon en dochtertje Josie tijdens het afscheid op zondag 8 maart in Heerenveen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.