Helft ouderen Raalte denkt na over wel of niet verhuizen

RAALTE – Uit een onderzoek van de gemeente Raalte onder negenhonderd inwoners van 50 jaar en ouder blijkt dat de helft daarvan bij voorkeur in hun eigen woning blijft wonen, maar wel nadenkt over mogelijke aanpassingen. De andere helft van de ondervraagden houdt rekening met een verhuizing, bij voorkeur ruim voor het moment dat zij door bijvoorbeeld fysiek ongemak niet meer in hun huidige woning kunnen blijven.

“Het is een goede zaak dat veel ouderen nadenken over dit onderwerp, maar tegelijkertijd is een groot deel van deze groep er nu nog niet mee bezig”, zo licht wethouder Gerria Toeter de resultaten toe. “Het stimuleren van de bewustwording over dit onderwerp is belangrijk, dat mensen aan het denken gezet worden waar zij willen wonen als er fysieke beperkingen komen.”
De helft die graag in de eigen woning wil blijven, is tevreden over hun huis, de omgeving en de nabijheid van voorzieningen. Zij denken wel na over mogelijke aanpassingen zoals een slaapkamer op de begane grond, de mogelijkheid van een traplift, aangepaste badkamers en toiletten en minder of geen drempels. Een klein deel van deze groep, ongeveer 20 procent, heeft al aanpassingen aan hun huis gedaan. De andere helft verwacht nog een keer te gaan verhuizen de komende jaren, bij voorkeur ruim voordat zij niet meer (volledig) voor zichzelf kunnen zorgen. Bij zo’n verhuizing speelt een aantal zaken mee; de nieuwe woning moet dichtbij voorzieningen zijn, moet bij voorkeur in het eigen dorp zijn en gelijkvloers zijn.

Hartkampschool

De resultaten worden door de gemeente Raalte gebruikt voor het woonbeleid komende jaren. Bovendien wordt zo de behoefte aan toekomstige passende hulp en ondersteuning van de oudere inwoners beter in beeld gebracht. “Bij het uitgeven van bouwkavels stellen we al de eis dat nieuwe woningen levensloopbestendig moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan bredere deuren en ruimte voor een toekomstige traplift. Je kunt ook denken aan een ruimte die je nu als garage gebruikt maar die later makkelijk omgebouwd kan worden in een extra kamer op de begane grond”, zo vertelt wethouder Wout Wagenmans. “Bij de uitgifte van nieuwe bouwkavels op de plek van de oude Hartkampschool hebben we dat bijvoorbeeld ook gedaan. Bij de loting merkte je dat er veel belangstelling voor is.”

Bij de aanwezigheid van voorzieningen wordt snel aan het centrum van Raalte gedacht, maar volgens Toeter en Wagenmans moet dat ruimer gezien worden. “Niet iedereen zal in het centrum kunnen wonen. Je ziet bij centra als Schuilenburg, Swaenewoerd en de Hartkamp dat daar ook steeds meer voorzieningen komen voor omwonenden. Denk maar aan het Centraal Hart bij de Hartkamp en DeBuut bij Swaenewoerd.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.