Heel Hoonhorst in touw voor viering 250-jarig bestaan

HOONHORST – “Hoonhorst is een heel dynamisch dorp,” vat Marian Spin, voorzitter van de projectgroep Hoonhorst 250, haar woonplaats in een zin samen. “We hebben een groot verenigingsleven en er wordt veel aan ‘noaberschap’ gedaan. Hoonhorsters zijn ondernemende mensen. Er wordt makkelijk iets opgezet: we zetten de schouders eronder en het lukt.” Die mentaliteit komt goed van pas nu Hoonhorst het 250-jarig bestaan van het dorp viert. “We gaan Hoonhorst echt op de kaart zetten.”

Het hele jubileumjaar door zijn er activiteiten, maar het absolute hoogtepunt wordt de historische dag op zaterdag 16 mei. Dan gaat heel Hoonhorst jaren terug in de tijd. “Het idee hebben we overgenomen van Den Ham dat ieder jaar in december het Historisch Schouwspel heeft. Veel rekwisieten mogen we van hen gebruiken, zoals bolderkarren en kraampjes,” vertelt Spin. Ook komen er, net als in Den Ham, aan twee zijden van het dorp grote historische toegangspoorten waardoor bezoekers Hoonhorst binnenkomen. “En we verzoeken onze inwoners zo veel mogelijk in kleding van vroeger te lopen. We hebben voorbeelden, maar mensen mogen er ook hun eigen draai aangeven. Een jutezak met een touw is bijvoorbeeld prima.”

Oude fietsenmaker

Maar daar blijft het niet bij. “Alle gebouwen krijgen een oude indruk en moderne objecten in het dorp worden verstopt. Zo wordt er over het beeld van het dansende paard een hooiberg gezet en verkeersborden worden met jute afgedekt.” Voor de overige aankleding wordt de inzet van de inwoners gevraagd. “We hebben alle straten van Hoonhorst in tien buurtschappen verdeeld. Iedere groep heeft een of twee thema’s toebedeeld gekregen. Ik ben bijvoorbeeld regisseur van de buurt die verantwoordelijk is voor de thema’s transport & vervoer en muziek.” De oude fietsenmaker en het taxibedrijf in Hoonhorst worden voor die 16e mei in ere hersteld, kinderen rijden op oude fietsen en steps rond en her en der staan oude vervoersmiddelen ter decoratie. “De agrarische sector is een van de andere thema’s. Er wordt een complete voorpui van een oude boerderij neergezet, er komt een oude dorsmachine te staan en een hoefsmid gaat aan het werk.”

Op eigen kracht

De bereidwilligheid en medewerking blijken enorm in het Sallandse dorp. “Drie jaar geleden begonnen we met een eerste brainstormsessie. Heel Zaal Kappers zat direct vol. Als werkgroep hebben we alle ideeën verzameld en we proberen ze zo veel mogelijk uit te voeren. We zijn echter wel afhankelijk van subsidies. Zo is er het plan om allerlei oude ambachten te vertonen, maar of dat financieel mogelijk is hangt van een subsidie van de provincie af.” Het dorp doet verder vrijwel alles op eigen kracht. “We hebben zelf allerlei promotiefilmpjes gemaakt, de fotograaf komt uit het eigen dorp, kappers en schoonheidsspecialisten uit Hoonhorst verzorgen tijdens de historische dag het haar en de make-up van iedereen en het transportbedrijf zet zijn middelen belangeloos in.”

Elke maand iets

Het Hoonhorster jubileumjaar staat voor een groot deel in het teken van de historische dag, maar dat is zeker niet het enige wat er gebeurt. Zo was er in januari al het grote openingsfeest, mét de lancering van het Hoonhorster biertje ‘1770’. “Ons doel is om elke maand iets te doen, maar dat hoeft niet elke keer iets uit onze eigen koker te zijn. De organisatoren van bestaande evenementen houden zelf ook rekening met het jubileum en het historische thema. Zo vierde de carnavalsvereniging in februari carnaval rondom het thema ‘De Hoonhakkers bint de tied kwiet’ en toneelgroep Köld’r brengt binnenkort het stuk ‘Woar blef de tied?’.”

Later in het jaar staan er nog een boerenbruiloft, een wandeling en een dorpsquiz op stapel. Over twee weken, op vrijdag 20 en zaterdag 21 maart, wordt schuilhut de Kapelle geopend. De houten hut op de hoek van de Koelmansstraat en Molenhoekweg is naar historisch voorbeeld gereconstrueerd en gebouwd. “Dat is gedaan in het kader van het erfgoedproject ‘het DNA van Dalfsen’. Zo word je als inwoner betrokken bij de geschiedenis van het dorp”. En dan is er ook nog de expositie in Zaal Kappers. “In de oorlog is nabij Hoonhorst een Duits vliegtuig neergestort dat in mei wordt opgegraven. De verwachting is dat de piloot er nog in zit. Een intrigerend verhaal. We hebben schildersgroep Bellingeweer uit Dalfsen gevraagd werken te maken rondom dit verhaal. Die schilderijen zijn binnenkort te bezichtigen.”

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.