Hans de Kort: ‘Participeren en meedenken’

(Ingezonden brief)

RAALTE – Hans de Kort denkt zo het zijne over het participatiebeleid van de gemeente Raalte. Hij is weer in de pen geklommen en schreef onderstaande brief.

“De gemeente Raalte zet zichzelf graag in het schijnwerperlicht met de slogan ‘participatiegemeente’ en zegt dan ook groot belang te hechten aan meedenkende burgers. In dit licht bezien kom je dan toch veel te vaak merkwaardige situaties tegen die je doen twijfelen of deze slogan iets met de werkelijkheid van doen heeft.

Een typerend voorbeeld. Vroeger hadden we in onze straat enorm veel overlast van parkerende auto’s en daarom vroegen we het gemeentebestuur dat te verbieden. Voor parkeren was de straat te smal en bovendien, door de vorm, ook nog eens buitengewoon gevaarlijk voor de scholieren van het voortgezet onderwijs, voor die de straat een hoofdroute bleek te zijn, vooral voor de vele tochten naar de diverse supermarkten in het dorp tijdens de tussenuren. Recentelijk ontdekten we echter dat er plotseling parkeerverbodsborden waren verwijderd, waardoor het parkeren weer mogelijk was geworden.
Desgevraagd kregen we namens b&w als antwoord dat de borden waren weggehaald omdat ze hadden vastgesteld dat deze aan vervanging toe waren en dat het gebruikelijk was in dergelijke gevallen de aanwezige verkeersmaatregelen te toetsen aan het nut en de noodzaak ervan. In onze straat vonden b&w die noodzaak niet meer aanwezig en hadden daarom besloten, ik citeer: ‘We zijn dan ook van plan de parkeerverboden (..) op te heffen’. Oh ja, nog iets: u kunt nog wel bezwaar aantekenen!

Vanzelfsprekend hebben omwonenden van die mogelijkheid gebruik gemaakt. Daarbij is de vraag gesteld of het gebruikelijk is dat bij dergelijke ingrijpende voornemens de borden alvast worden verwijderd alvorens hierover een besluit te nemen. Ook hebben we b&w laten weten het erg jammer te vinden dat zij pas contact met ons hebben opgenomen over hun voornemen het parkeerverbod op te heffen, nadát wij hen hebben aangesproken op de verdwenen borden en dat we dit van een bestuur met de titel ‘best bestuurde decentrale overheid’ niet bepaald hadden verwacht.

Het zou b&w hebben gesierd als zij éérst contact met ons hadden opgenomen om dit te bespreken. Dat had gekund in het gemeentehuis. Wij omwonenden weten immers als geen ander hoe gevaarlijk de situatie is. Maar misschien is dit teveel gevraagd van een gemeentebestuur dat zich op steenworp afstand van ons wijkje bevindt. Het zou echter ook zo kunnen zijn dat b&w niet zo’n hoge dunk hebben van ons meedenkend vermogen. In dat geval zou ik b&w willen wijzen op een merkwaardig verkeersbord op de promenade in het centrum. Iedereen kan zich nog wel herinneren aan het onduidelijke fietsverbod dat daar jarenlang gold en waaraan meerdere gerechtelijke procedures te pas moesten komen om te bereiken dat die borden werden aangepast. Beter gezegd: die aanpassing moest voor de poorten van de hel worden weggesleept. Dat merkwaardige verkeersbord staat op de Grote Markt bij de toegang naar de Marktstraat tegenover de hoek van de HEMA, zie foto.

Op dit moment is het zo dat, als je van buitenaf de promenade binnenkomt, nergens mag fietsen op binnen de op de borden vermelde tijden. Behálve blijkbaar in de Marktstraat als je dit bord passeert. Maar misschien ben ik de zoveelste meedenkende burger die het helemaal verkeerd ziet.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.