Groei biologische sector in 2019 kleiner dan verwacht

RAALTE – De biologische sector in Nederland is vorig jaar met 3,9 procent gegroeid. Die groei is kleiner dan in 2018 toen er nog een stijging van 7,7 procent was. Dat meldt Skal in Zwolle, de organisatie die zich met certificering en controles van de ruim 5.200 biologische bedrijven bezighoudt in het jaarverslag 2019. Tot deze 5.200 bedrijven behoren zowel biologische boeren en tuinders (ongeveer 2.100) als bedrijven die zich met verwerking en verkoop bezighouden.

Een oorzaak voor de kleinere groei kan Skal niet geven. Wel zegden 346 bedrijven vorig jaar hun Skal-registratie op, iets meer dan in 2018 (305). Van die uittreders zijn 254 handel- en verwerkingsbedrijven (in 2018 waren dat er 203) en 92 landbouwbedrijven (tegenover 102 in 2018). Ook in Overijssel was er een beperkte groei; van 163 agrarische bedrijven eind 2018 naar 171 stuks eind 2019. In Overijssel is het aantal biologische boeren en tuinders ongeveer even groot als het aantal bedrijven dat actief is in de biologische verwerking en handel. In bijvoorbeeld dichtbevolkte provincies als Noord- en Zuid-Holland is die tweede groep juist vijf of zes keer groter dan het aantal bioboeren.
Bij de verwachtingen voor dit jaar houdt Skal rekening met een matige groei van het aantal biologische landbouwbedrijven. Voor de handel in biologische producten is de ontwikkeling van de biologische sectoren in de andere EU-landen van belang en deze groei is nog steeds aanzienlijk. In de prognose van 2020 heeft Skal daarom gekozen voor een netto groei van 5 procent waarvan 7,5 procent voor handel en verwerking en 1 procent bij de landbouwbedrijven.

Inspecties

Vorig jaar werden bij inspecties door Skal 106 zware afwijkingen ontdekt, meer dan het jaar daarvoor. Dat kan volgens de organisatie deels verklaard worden door het hoge aantal gerealiseerde inspecties, door de handhaving van het tijdige herstel van eerder aangetroffen ernstige afwijkingen en deels door de groei van het aantal biologische bedrijven. Bij biologische boeren ging de helft van de geconstateerde afwijkingen over dierenwelzijnsonderwerpen zoals weidegang, vrije uitloop en huisvesting van dieren. Bij handel en verwerking ging de helft van de ernstige afwijkingen over de (onvolledige) administratie en het niet kunnen aanleveren van een volledige balans of traceerbaarheidstest. In elf gevallen ging het om een product dat niet voldeed: bijvoorbeeld een in omschakelingsproduct dat verkocht werd als biologisch of een bio-product waarin een gangbaar ingrediënt werd verwerkt.

Geen toegang

In twee gevallen werd er geen toegang tot het bedrijf verschaft aan de inspecteur. Ook dit wordt beoordeeld als een kritieke afwijking. Het percentage geregistreerde bedrijven met een kritieke afwijking is met 1,8 procent hoger dan de 1 procent uit 2017 en 2018. Bij meerdere kritieke afwijkingen of herhaling van kritieke afwijkingen kan het hele bedrijf opgeschort of gedecertificeerd worden. In 2019 zijn acht bedrijven zo hun biologische certificaat kwijtgeraakt.

Positief resultaat

Skal zelf heeft vorig jaar een positief resultaat gerealiseerd van ruim 700.000 euro. Het resultaat werd positief beïnvloed door zowel hogere opbrengsten als lagere totale kosten. Er werden meer wettelijk verplichte inspecties uitgevoerd en het aantal uitgevoerde monsternames steeg door een wijziging in regelgeving voor de import van goederen buiten de EU.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.