Gewoon Carolien: Kwaliteit in zorg

Een verpleegkundige deelt: “Gisteravond had ik een late dienst, ik werk bij een thuiszorgorganisatie. Ik mocht een dame van ruim 80 jaar begeleiden met het douchen. Ze gaf zich letterlijk bloot voor mij en dat was de eerste keer. Na het douchen vroeg ik haar of ze ingewreven wilde worden met lotion. ’Och, ja’ (twijfel) ‘doe maar’. Ik heb de lotion gepakt en haar hele mooie, oude, vol rimpels, met verhardingen, uitgezakt vel, haar vetrollen, hangende borsten, zoveel gegeven lichaam, ingewreven. En … ze vond het fijn, geen schaamte, nee … Ze stond daar open en bloot en ze liet zich door mij aanraken.

Even later weer in de kleding stelde ze me nog een aantal vragen en ze vermeldde erbij: ’Deze zuster kun je alles vragen.’ Fijn om te horen dat ze zich genoeg veilig en vertrouwd bij mij voelde om die vragen te stellen die zo belangrijk voor haar zijn. Zonder het weg te wuiven als ‘wat zullen ze er niet van denken’ en ‘zo belangrijk is het ook weer niet’ of ‘laat ik het maar niet vragen want ze hebben het al zo druk’. Nee, ze durfde het me te vragen en ik kon haar behoefte aan aandacht horen en er gehoor aan geven zonder me te laten opjagen door de zorgminuten die hiervoor staan. Het had namelijk ook mijn allerliefste moeder kunnen zijn.

Mijn allerliefste moeder die hier niet meer is, maar die ik terugzie in al deze 80/90-jarige vrouwen die ik overal tegenkom, maar vooral in mijn werk. En soms, soms mag ik een stukje heling meemaken voor haar, maar ook voor mijzelf. Want, daar ben ik nu wel achter, je blijft keer op keer de kans krijgen om het anders en op je eigen manier te mogen doen. Zelfs tot je laatste hartenklop.”

Voorzichtig met toestemming aandacht geven en aanraken is erg belangrijk in de zorg voor andere mensen. Dat kost extra tijd. Wat is goed en wat is fout en wanneer doe je wat je hebt te doen. Kies je voor de regels volgen vanuit angst? Je eigen weg vanuit je hart binnen de huidige zorgsystemen kiezen is niet gemakkelijk. Het kan veel stress geven. Ik kan je goed begeleiden bij stress, overspannenheid en burn-out. Zo vind je snel je eigen weg weer.

Dank, zorgverleners, voor je keuze en dank voor alle mensen die keuzes vanuit het hart blijven maken!

Reageer gerust via info@carolienjonkman.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.