Gerlant: Zonneklaar

Een week vol tegenstrijdigheden. In Olst-Wijhe vergaderde de raad op maandag- en dinsdagavond over de energievisie. Mogen er nu wel of geen grote windmolens komen? Twee avonden met 38 insprekers.

De eerste avond was saai. De teneur was dat er geen windmolens moesten komen, op LTO-Salland na. Die wilden ze juist wel, maar wilde geen zonnevelden. Dinsdag heerste er een andere sfeer. Alhoewel er ook stevig tegengeluid kwam van Duurzaam Leefbaar Olst-Wijhe, pleiten een groot aantal insprekers voor windmolens. De eersten hebben zich deze week trouwens omgevormd tot een heuse vereniging.

De tweede groep was eigenlijk allemaal te herleiden naar de ‘Aardenhuizen’ in Olst. In de eerste groep waren insprekers soms zomaar te classificeren als ‘leidend aan het NIMBY-syndroom. Dat staat voor  ‘Not In My Backyard’. In de tweede groep classificeerde een inspreekster zichzelf als ‘leidend aan het PIMBY-syndroom’. Dat staat dan weer voor ‘Please In My Backyard’. Toch vond ze die grote windmolens maar lelijke dingen. In het kader van ‘de wereld redden’ –er gebeurt domweg niet genoeg- was ze bereid om zichzelf er overheen te zetten. De tegenstellingen bij de insprekers maakten duidelijk dat de raad in Olst-Wijhe als bevoegd gezag voor een duivelse uitdaging staat.

Woensdag: de Provinciale Staten-vergadering. Er stonden maar drie echte onderwerpen op de agenda. Zo onder andere de financiering van de ondergrondse verkabeling. De Provinciale Staten heeft dit allemaal al besproken in haar commissies en de standpunten zijn al gewisseld. Het zou dus vrij vlot behandeld kunnen worden. Nou, niet was minder waar.

Er werd in detail doorgesproken en gevraagd naar de bekende weg. Er was vooral sprake van veel politieke profilering. Schijnbaar krijgen politici daar energie van. De motie vreemd aan de orde ‘zonnepanelen horen niet in de wei’ van Forum voor Democratie en 50Plus. Kort samengevat: eerst panelen op het dak, dan pas in het land. Verwijzend naar het eerder vastgestelde provinciale beleid, de zonneladder, werd weggestemd. Ondanks vele mooie woorden van de partijen hadden ze niet de ballen om daden te stellen. Het verkabelings-voorstel werd wel aangenomen. In Raalte kunnen nu dus hoogspanningsleidingen onder grond. Tenminste, als de gemeenteraad ook wil schokken.

Het is schokkend om te zien hoe politici verkrampen als het om de energietransitie gaat. De opdracht die er van de Rijksoverheid ligt om te komen tot een reductie in 2030, en het neutraal zijn in 2050, wordt afgeschoven naar de gewone man. Leiding durft de politiek niet te nemen. In Olst-Wijhe heeft de raad een vlucht naar voren genomen en komt er eind maart een derde avond. In de Provinciale Staten zijn woorden geen daden en leuteren ze een dag vol over standpunten die helemaal uitgemolken zijn. Rode draad in de discussie: als er wat gebeurt moet er een breed draagvlak voor zijn. Maar ze vertellen er niet bij dat u eigenlijk helemaal niets te kiezen heeft. Onze energievraag is zo groot, dat wij zon en wind allebei nodig zijn.

De commissaris van de Koning moest zelfs pizza’s laten aanrukken. Een vergadering met een paar agendapunten die makkelijk om half vijf afgetikt hadden kunnen worden, duurde tot half acht. En dat omdat uw gekozen volksvertegenwoordigers liever leuteren dan daden stellen.

In Olst-Wijhe duurt het proces om tot een energievisie te komen al vijf jaar en hebben ze nu dus NIMBY’s en PIMBY’s. De raad daar vlucht voor een beslissing over windmolens. Het lijkt mij zonneklaar: de provinciale politiek heeft er, in navolging van de Haagse, een grote bende van gemaakt. En daar mag u ze op aanspreken.

Gerlant@regiobode.nl

1 REACTIE

  1. Ik ben zeker geen tegenstander van windmolens en ook niet van zonneparken, maar ik denk dat in Salland geen plekken te vinden zijn die geschikt zijn voor windmolens, waarbij omwonenden niet ernstig worden benadeeld. Dan bedoel ik nog niet eens het uitzicht, maar het betreft de gezondheid. Slagschaduw en bromtonen kunnen zeer vervelend zijn en als dat zo is zit je met een onverkoopbaar huis. Dus bewoners stel je zelf de vraag: willen we een windmolen aan de rand van een dorp plaatsen? Als het antwoord nee is, waarom zou je dan tientallen gezinnen in het buitengebied dit wel aan doen? Nu zal niet iedereen gevoelig zijn voor slagschaduw of het laagfrequente geluid, maar je zult dit maar wel zijn.

    Dit heeft niets met NIMBY te maken. Deze omwonenden in Ommen /Hardenberg waren aanvankelijk niet eens tegen maar komen daar nu op terug. De windolens zijn ± 98 m ashoogte en 150 m tiphoogte. In Duitsland mag er alleen op 1000 meter van woningen worden aangelegd.

    https://staging2.rtvoost.nl/nieuws/326659/Omwonenden-windmolenpark-De-Veenwieken-klagen-over-constante-slagschaduw-van-wieken

    Daarnaast is het zo dat in andere provincies men al gestopt is met het her en der plaatsen van losse windmolens. Je zet ze bij elkaar in een geschikt gebied. Dan moet je verder kijken dan dorpsgrens, gemeentegrens of zelfs provincie en landsgrens.

    Als we in Salland een plek kunnen vinden waar op ± 1000 meter afstand geen woning staat of maar een enkele die zelf geen bezwaar heeft dan heb ik er geen problemen mee. Vooralsnog denk ik dat Salland beter geschikt is voor zonnepanelen. Boeren moet stoppen met zeuren dat landbouwgrond nodig is voor voedselproductie (In Salland vooral vlees en zuivel) en nutteloze lelies. Er worden vele ha’s mais verbouwd die vervolgens in de biovergister verdwijnt om biogas van te maken. Ze lossen daarmee hun mestprobleem op, maar niet in mijn ogen zijn zonnevelden prima. Bijna 1 miljoen kwh per ha per jaar: kun je toch mooi 300 huizen voorzien van stroom of 5 miljoen km elektrisch autorijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.