Home / Sallandcentraal / Gerlant Zielman: Anderhalve meter

Gerlant Zielman: Anderhalve meter

Terwijl de ene helft van Nederland thuis zit en zich aan de oproep van de overheid houdt, gaat de andere helft gewoon door met dagjes uit. Anderhalve meter afstand houden is een maatregel die voor hen niet geldt. Gezinnen met kinderen die naar de bouwmarkt of doe-het-zelfzaak gaan; groepen mensen die keuvelen voor de supermarkt of buren die nog eens even gezellig bijkletsen. Klanten die kritisch zijn op producten, minimaal vier kroppen sla door hun handen laten gaan en dan de vijfde pakken is ook heel normaal. Ze zijn er schijnbaar van overtuigd dat zij niet ziek zijn, dat zij met hun gedrag anderen niet ziek kunnen maken en wat de overheid nu voorschrijft onzin is, zo lijkt het wel.

Het toont het verval in onze maatschappij van normen, waarden en plichtsbesef. De overheid beveelt wat maar de ‘ik’ persoon weet het beter. Het toont het egoïsme in de persoon aan. Het ontkennen van de (oorlogs)situatie waarin wij zijn. Evenementen zijn afgelast, scholen dicht. ‘Houd anderhalve meter afstand en bij griep of verkoudheid blijf je thuis’ is wat de overheid ons opdraagt. Natuurgebieden liepen dit weekend vol met mensen. Het land is in crisis, maar deze snotteraars gedragen zich alsof ze god zijn.

Bepaalde winkelschappen blijven leeg. Ze worden wel aangevuld, maar het wc papier wordt de vakkenvuller al uit de handen gerukt voor het in het schap staat. De anderhalve meter geldt schijnbaar niet voor de hamsteraar. Wat deze mensen met al dat papier moeten, is de grote vraag. Met hun gedrag solliciteren zij naar het oplopen en het verspreiden van het virus met in het ergste geval de dood als gevolg. Wat moet je dan nog met al je gehamsterde materiaal? Er lijkt een soort van massahysterie bij een deel van de bevolking te zijn ontstaan met als oorzaak: ontkenning, egoïsme en het niet erkennen van gezag.

De overheid kan ons echter ook op rantsoen zetten. Op 29 november 1962 tekende koningin Juliana de Hamsterwet. “Ingeval buitengewone omstandigheden dit noodzakelijk maken, bij koninklijk besluit, op voordracht van Onze Minister-President, voor het gehele land of een gedeelte daarvan artikel 3 in werking worden gesteld.” Staat daarin. Het lijkt mij dat het daar tijd voor wordt. https://wetten.overheid.nl/BWBR0002389/2019-01-01.

75 jaar vrijheid zouden wij dit jaar vieren, maar ook die evenementen zijn afgelast. Vrijheid is dus heel betrekkelijk. De overheid heeft in de strijd tegen de onzichtbare vijand onze vrijheid nog net niet helemaal afgepakt. Dat is iets wat alleen kan in oorlog, lijkt een bepaalde groep mensen te denken. Wij zijn in oorlog. Ik en met mij een grote groep Nederlanders blijven anderhalve meter uit elkaar; gaan de straat niet op als het niet nodig is en beseffen de ernst van de situatie, maar een stelletje egoïstische sukkels doet dat nog niet. Ik hoop maar dat jij dat niet bent.

Blijf anderhalve meter uit elkaar, was je handen en ga de straat niet op als het niet nodig is.

Lees ook

Kenniskaravaan over bestuursfuncties

RAALTE – ‘Bestuursfuncties tijdelijk en altijd’ is het thema van de komende Kenniskaravaan op dinsdag …

2 comments

  1. Goh weer een kopie van wat de regering/overheid al heeft gezegd.
    Je valt weer eens in herhaling.
    Kun je zelf niet eens wat zinnigs bedenken in plaats van uitspraken van andere te kopiëren en/of te vervormen in woorden zodat ze de jouwe lijken?

  2. Weer zo’n stukje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.