Gerlant: Wat is vrijheid?

‘Jij kan goed schrijven. Wil jij net als 39 andere Heinoërs je gedachten eens op papier zetten? In het kader van 75 jaar vrijheid; wat houdt vrijheid voor jou in?’ Dat is in het kort wat mij werd gevraagd.

Vrijheid is kunnen vloeken en schelden, kunnen schreeuwen en kunnen uiten. Mogen protesteren en iets van een klimaatactivist of een IS-aanhanger vinden. Elke morgen wakker worden en zelf mogen bepalen hoe ik mijn dag indeel. Moeten werken? Natuurlijk, dat is moeten. Maar ook daar heb ik een bepaalde vrijheid in. Vrijheid is God mogen danken voor zijn zegeningen of Hem mogen ontkennen. Vrijheid is dat wij in onze democratische rechtstaat allen samenleven en de stem van de meerderheid de scepter zwaait. Als ik het ergens niet mee eens ben, moet ik zien dat ik een meerderheid behaal.

Vrijheid is voor mij dat geen enkel regime mij zijn wil oplegt. Daarom dank ik God en Allah op mijn blote knieën voor onze multiculturele samenleving. In alle vrijheid, samen met klassieke koppels en LHBTI’ers. Vrijheid is dat ik ‘nee’ kon zeggen op de vraag om iets te schrijven, maar dat niet heb gedaan. Vrijheid is dat ik dit bij nader inzien wel een lastig klusje vindt, maar ik toch doorbijt. Ik zie wel wat u ervan vindt. Of niet.

Vrijheid is dat ik zelf bepaal of ik publiekelijk ‘in de blote kont’ wil gaan, letterlijk of figuurlijk. Vrijheid is dat ik in gedachten mijn kont afveeg met negatieve commentaren. Vrijheid is dat u nu kunt denken: ‘Die vent spoort niet’, of ‘Het is een rare, maar hij heeft een punt.’

Mijn naam is Gerlant Zielman en ik hoop dat u samen met mij 75 jaar vrijheid wil gedenken. Ik hoop dat u samen met mij nog vele jaren wilt waken over onze democratische rechtstaat en haar normen en waarden. Dat we samen in vrede oud mogen worden.

De ultieme vrijheid is dat ik deze woorden met u mag delen en niemand die bepaalt wat u denkt, behalve uzelf.

Gerlant@regiobode.nl

U kunt de vrijheidskalender volgen op: http://vrijheidskalender-pknheino.nl/ waar u gedurende de veertig dagen elke dag een nieuwe bijdrage vindt en oudere bijdrages kunt terug lezen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.