Gerlant: Niet alles kan

Als een stelletje ramptoeristen lopen ze om m’n bungalow. Af ten toe gluren ze naar binnen, maar binnenkomen doen ze niet. Want, tja: Corona. “Je hebt een mooi plekje, jongen. Jullie zitten hier mooi”, klinkt het door het raam.

‘Hier’ is Park Old Heino, en ik moet eerlijk toegeven: er zijn mindere plekjes te bedenken om met drie pubers te zitten. Thuis was natuurlijk beter geweest, maar dat is na de brand van twee weken geleden onmogelijk. Het huis is onbewoonbaar en we zijn veel spullen kwijt. Maar niks onvervangbaar en veel hebben we nog wel. Kleren bijvoorbeeld. Wasmachine 64 draait op dit moment op volle toeren, want elk lapje stof stinkt en moet in de machine. Een nieuw rijbewijs, portemonnee, bankpasje en een telefoon zijn geregeld. De laptop, de oorzaak van alles, nog niet.

Toen het huisje geregeld was, het bankpasje weer werkte en wij in de supermarkt kwamen om een voorraadje eten te halen (we hadden niks meer), bleek dat Sallanders in een hele andere bubbel dan wij zaten. Het toiletpapier was op, het brood was weg, de bloem en aardappelen waren uit voorraad en het is mij tot op dit moment nog niet gelukt om  ergens een doosje paracetamol te kopen. Een totale gekte waar iedereen om lacht, niemand zogenaamd aan meedoet, maar het wel iets is dat gebeurt. Iets wat ik van nuchtere Sallanders niet had verwacht.

En dan is daar Corona en zitten we in een soort lockdown. Iedereen heeft ineens verstand van virussen en maakt zijn eigen protocol. Afgelopen week gingen een verzekeringsman met aannemers en loodgieters mijn woning in voor de schadeafhandeling. Ik moest buiten blijven. Een van hen mocht volgens het protocol niet tegelijkertijd met de bewoner in de woning zijn. Ikzelf volg de adviezen van het RIVM en de burgemeester: we blijven thuis, bezoeken alleen een winkel als dat echt nodig is en houden anderhalve meter afstand. Ondertussen vermaken we ons met ‘home schooling’ en social media. Ik ben heel benieuwd wie er in zijn organisatie nu ineens viroloog is en deze kromme regel heeft bedacht. Want wel met vijf experts ‘hutje mutje’ in mijn badkamer?

We volgden op RTV Oost hoe in Heino de koeien van Rob naar buiten gingen. We zien op Twitter hoe alle stikstof-experts van een paar weken geleden nu ineens viroloog zijn. Volgden een tien uur durend Kamerdebat op TV waar Wilders en Baudet zich profileerden als virusexperts en tweespalt zaaiden. We zagen op Facebook hoe hele volksstammen weer niet in de gaten hadden dat die twee heren eigenlijk een pak op hun donder moeten hebben.

Er is niemand die precies weet hoe dit op te lossen is en hoe we dit precies moeten aanvliegen. De beste oplossing is om naar echte virologen bij het RIVM te luisteren. De uitspraken van de blaaskaken –en ja, misschien hebben ze over twee weken wel gelijk en was een complete lockdown beter geweest- zullen ook dan weer voor een heleboel vage artikeltjes en discussie zorgen. Tegelijkertijd zorgt dat weer voor vermaak op sociale media.

Ik raad de lezer aan om zich eens wat beter te verdiepen voor je sommige artikeltjes deelt of dingen schrijft. In huize Zielman zijn jullie regelmatig onderdeel van discussie, lachbuien en leedvermaak. Pubers kunnen ongenadig zijn.

Ja, wij vermaken ons wel opa en oma. Het was best raar om jullie zo ongastvrij te moeten ontvangen. Je hebt gelijk: jullie zitten in de risicogroep. Alhoewel, de gemiddelde coronadode 81 jaar is en dat zijn jullie nog lang niet. We hebben een mooi plekje, maar als er in de Sallandse bedrijven niet al te veel zelfbenoemde virologen opstaan, kunnen we met een maand weer naar ons eigen plekje. Dankzij het brandalarm zijn we er nog. We hebben hier alles wat we nodig hebben. Een laptop kon wel handig zijn, maar is dat echt noodzakelijk?

Niet alles kan. En wij willen geen Corona.

Gerlant@regiobode.nl

 

 

 

 

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.