Gerlant: Gedeputeerde met ballen

“Ik heb gezwijnd”, stuur ik maandagavond per app naar een groep ‘stikstof-bollebozen’. Ook naar de groep die samen met mij het boerenprotest op 21 maart in Zwolle-Zuid voorbereidt. “Gert Harm ten Bolscher komt ook, doet ook mee.”

In de vorige zomer stuur ik hem een mailtje. Ik heb mijn dorpsgenoten en nieuwe gedeputeerden Van Hijum en De Bree geïnterviewd. Ik wil eigenlijk ook wel weten wie de peigum is die het voor Salland en het Vechtdal zo belangrijke dossier ‘landbouw’ in zijn portefeuille heeft. Om allerlei begrijpelijke redenen blijven we elkaar op een afstandje passeren en komt het er niet van. Ik help hem via via nog wel eens herinneren, maar de laatste maanden niet meer. Tot er een paar weken geleden een berichtje komt. ‘Of ik dat nog steeds wilde’.

Natuurlijk, maar ik houd mij wel voor: ‘Wat moet hij van me?’ Politici doen namelijk nooit zomaar iets. Zeker geen driekwart jaar later. Deze week lezen jullie het interview in de weekbladen en op deze site.

Maandagavond belde ook LTO Salland met de vraag wat zij bij mijn actie konden doen. ‘Mijn’ actie? Dat heb ik met kracht ontkend. Het is onze actie. Samen, samen, samen. Dat staat voor mij voorop. En ik ben geen leider. Eerder een lijder, maar ik loop nu toevallig vooraan. Met Gert Harm heb ik het er ook over: de actie met maximaal zes trekkers in het winkelcentrum. Onbewerkte producten verkopen tegen boerderijprijzen. Daarmee laten we de consument zien waar de pijn van de boeren zit en met als doel om met elkaar in gesprek te gaan. Samen!

We hadden het erover hoe ik soms berichtjes krijg met: ‘Wij komen met tien man en tien trekkers’ en hoe ik die terug hun hok in stuur zonder wollige taal te gebruiken. Iedereen is welkom, maar zonder trekker. We hadden het erover hoe moeilijk het was om in contact te komen met de gemeente. Dat de burgemeester via via een appje heeft gehad, en men mij verzekert dat elk woord dat ik erover schrijf door hem gelezen wordt. Dat ik ook wel begrijp dat hij bepaalde risico-afwegingen moet maken en rekening moet houden met andere belangen. Maar daarom noemen we het een demonstratie.

Wat Gert Harm nou eigenlijk van mij moest? Dat vertelde hij niet. Dat doen politici nooit en dat moet ik altijd zelf bedenken. We hebben nu een hele rare situatie. We gaan actievoeren naar aanleiding van het stikstofdossier. Daar waar het allemaal mee begonnen is. Maar de gedeputeerde is nu actievoerder. Leg dat politiek gezien maar eens uit. Daarvoor moet je ballen hebben of begrijpen wat de intentie van de actie is. Samen het gesprek aangaan.

“Ik heb gezwijnd.” Ik heb zijn vertrouwen gewonnen. Nu het vertrouwen van burgemeester Peter Snijders nog.

Peter, kom jij ook?

gerlant@regiobode.nl

(Wil jij ook meedoen met de actie? Dit is een link naar een appgroep van deelnemers)

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.