Gedenksteen voor gevallen Canadezen geplaatst in Heino

HEINO – De gedenksteen voor de vier Canadezen, die omkwamen bij de bevrijding van Heino toen hun tank door een achtergebleven Duitser met een pantservuist werd bestookt, is vorige week geplaatst. De officiële onthulling door burgemeester Martijn Dadema, waarbij ook nabestaanden van de vier slachtoffers aanwezig zouden zijn, stond gepland op 10 april, maar die is in verband met het coronavirus tot nader order uitgesteld.

De Canadese tank reed op 12 mei 1945 met vijf inzittenden op de Zwolseweg. Een achtergebleven Duitser opende het vuur. De gevolgen waren vreselijk, vier militairen, Herbert Syvret (24), Brenton Leroy Ringer (20), John Raymond Bridges (21) en Jack Ewart Hollingshead (20) waren op slag dood. De vijfde Canadees, Blair Cameron, wist uit de tank te ontsnappen en zwaargewond naar een nabijgelegen huis te kruipen: het ouderlijk huis van Flip Jonkman. De moeder van Flip ving hem op en wist met een handdoek zijn slagaderlijke bloeding te stoppen, waardoor hij overleefde.
Flip, die nog niet geboren was toen dit zich afspeelde, raakte later geïntrigeerd door deze gebeurtenis en zocht samen met plaatsgenoot Rein Meindersma zoveel mogelijk uit. Het lukte om Blair Cameron op te sporen, die in 1996 met zijn familie naar Heino kwam. Ook nabestaanden van de slachtoffers werden opgespoord. 24 jaar geleden plaatste Flip een houten herdenkingskruis bij de plaats van het incident, dat hij wilde vervangen door een gedenksteen. Dit ging allemaal niet vanzelf, maar uiteindelijk verleende de gemeente Raalte eind vorig jaar vergunning voor de plaatsing. Flip bekostigde de steen zelf, waarbij hij een beetje financiële hulp kreeg van een paar anonieme gevers. Vorige week is het monument door Hafkamp uit Olst geplaatst en de gemeente zal de plek rondom nog afwerken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.