Gedenksteen voor Canadezen geplaatst in Heino

HEINO – Op 12 mei 1945 werd Heino bevrijd door de Canadezen. Op deze dag reed er een Canadese tank met vijf inzittenden op de Zwolseweg bij Heino toen deze door een achtergebleven Duitser met een pantservuist bestookt werd. De gevolgen waren vreselijk: 4 militairen (Herbert Syvret (24), Brenton Leroy Ringer (20), John Raymond Bridges (21) en Jack Ewart Hollingshead (20)) waren op slag dood.

De vijfde inzittende, Blair Cameron, wist uit de tank te ontsnappen en zwaargewond naar een nabijgelegen huis te kruipen: het ouderlijk huis van Flip Jonkman. De moeder van Flip ving hem op en wist met een handdoek zijn slagaderlijke bloeding te stoppen, waardoor hij overleefde. Flip, die nog niet geboren was toen dit zich afspeelde, raakte later heel geïntrigeerd door deze gebeurtenis en is alles gaan uitzoeken.

Het lukte om Blair Cameron op te sporen, die in 1996 met zijn familie naar Heino kwam. Ook nabestaanden van de slachtoffers werden opgespoord. 24 jaar geleden plaatste Flip een houten herdenkingskruis bij de plaats van het incident, dat hij wilde vervangen door een gedenksteen. Dit ging allemaal niet over rozen maar uiteindelijk verleende de gemeente Raalte eind vorig jaar vergunning  voor de plaatsing. Flip bekostigde de steen zelf, waarbij hij een beetje financiële hulp kreeg van een paar anonieme gevers.

Onlangs is het monument geplaatst en zal de gemeente de plek afwerken. De officiële onthulling door burgemeester Martijn Dadema van Raalte, waarbij ook nabestaanden van de Canadezen aanwezig zouden zijn, was gepland voor 10 april. Door de coronacrisis is de onthulling voorlopig uitgesteld. Zodra een nieuwe datum vastgesteld wordt dat bekend gemaakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.