Drie keer is scheepsrecht in zoektocht naar seniorenwoning

Wethouder Gerria Toeter gaat op de koffie bij Dinie en Bennie van Dartel

RAALTE – Dinie en Bennie van Dartel hadden het allemaal zo mooi uitgestippeld. Rond hun 75-ste zou misschien wel de tijd aanbreken om naar een seniorenwoning in hun woonplaats Raalte uit te kijken. Soms worden mooie plannen echter ingehaald door de weerbarstige praktijk. Gezondheidsproblemen bij zowel Dinie (beginnende dementie) als Bennie (chronische rugklachten) noopten de twee vaart te zetten achter de verhuizing.

Zo namen ze vijftien maanden geleden hun intrek in een seniorenwoning aan de Koningsspil. Na een periode van gewenning voor met name Dinie hebben ze er nu wel hun plek gevonden. Gevraagd naar een cijfer voor hun onderkomen op het voormalige Hevea-terrein komen ze met opvallend hoge cijfers. “Een tien”, roept Bennie enthousiast. Zijn vrouw is iets gematigder, maar haar 8 zorgt nog steeds voor een prachtig gemiddelde.

‘Drie keer is scheepsrecht’. Dat is de uitdrukking die al snel op tafel komt als wethouder Gerria Toeter bij het echtpaar Van Dartel aftrapt met haar serie ‘Gerria op de koffie’. De eerste poging (appartementengebouw Weydeblick in Raalte-Noord) bleek niet het juiste gevoel op te roepen en poging nummer twee (De Haar) was niet meer dan een tussenstop op weg naar de Koningsspil. “We hadden al eerder tegen elkaar gezegd: ‘Als daar ooit iets vrij komt, moeten we toehappen’.” Toen ze dus door een kennis werden getipt dat daar door een overlijden een woning was vrijgekomen, stonden ze bij wijze van spreken direct op de stoep van SallandWonen.

De Koningsspil is een schot in de roos. Alles gelijkvloers en voorzien van alle gemakken voor iemand op leeftijd en/of met een beperking. De nadrukkelijke wens om zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen, is dus aan de Koningsspil gerealiseerd. Het koken en schoonmaken pakken de twee nu nog zelf op, maar de hulpvraag kan groeien naar gelang de gezondheidssituatie van met name Dinie verslechtert. Bennie groeit daarom al in de rol van mantelzorger.

Als de koffiekopjes worden opgeruimd en wethouder Toeter op het punt staat de jas aan te trekken, is er nog net tijd voor die ene gouden tip aan hun leeftijdsgenoten: “Als je merkt dat de gezondheid iets minder wordt, moet je direct actie ondernemen. Oftewel: niet te lang wachten met het zoeken naar een andere, geschikte woning.”

De gemeente Raalte vroeg onlangs bijna negenhonderd inwoners die ouder dan 50 jaar zijn naar hun woonwensen voor de toekomst. De helft van de 50-plussers wil graag in eigen woning oud worden. Zij denken na over de volgende aanpassingen: een slaapkamer op de begane grond, een traplift, aangepaste badkamer en toilet en het verwijderen van drempels. Slechts één vijfde van deze groep mensen heeft al aanpassingen aan hun woning gedaan. De andere helft van de 50-plussers verwacht nog wel een keer te verhuizen. De belangrijkste woonwensen voor een nieuwe woning zijn: dicht bij voorzieningen wonen, in eigen dorp blijven wonen en gelijkvloers kunnen wonen. De gemeente gebruikt deze inbreng om te kunnen bepalen hoe zij de woonbehoefte van ouderen in de toekomst kan ondersteunen. Dit doet zij voor de woonvisie die nu gemaakt wordt. Ook doet de gemeente dit om nu en in de toekomst passende hulp en ondersteuning aan inwoners te kunnen bieden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.